© JB

250 mensen zonder papieren bezoeken Fort van Breendonk

Tussen 11 uur en 13.30 uur bezoeken een 250 tal "mensen zonder papieren" het gedenkteken "Fort van Breendonk", om er kennis te maken met de gruwel van het nazisme.

Jan Boey

Tijdens de tweede wereldoorlog heeft de Duitse bezetter het Fort omgebouwd tot een gevangenis en doorvoerkamp voor politieke gevangenen en verzetslui. "Ook zij wilden zich niet laten onderwerpen aan onderdrukking en verzetten zich tegen het dictatoriaal regime, ten koste van hun vrijheid en soms ook van hun leven," zegt Herbart Beyers, evenementencoördinator van het gedenkteken. Bij aankomst hadden de meeste gevangenen totaal geen idee wat hen te wachten stond.

Het bezoek kadert in de actie van het Front der migranten, die een driedaagse mars van Brussel naar Antwerpen organiseert. Naast een bezoek aan het Fort van Breendonk is er ook een bezoek aan Dossinkazerne, de begraafplaats Schoonselhof, om hulde te brengen aan de eerste overleden bootvluchtelingen uit Afrika en de eindbestemming is het bisschoppelijk paleis, waar de asielzoekers ontvangen worden door Mgr. Johan Bony, bisschop van Antwerpen.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio