© *

De politie verspreidde deze foto van de schutter.

De politie verspreidde deze foto van de schutter.© *

© EPA

1 / 3
thumbnail:
thumbnail: De politie verspreidde deze foto van de schutter.
thumbnail:

22-jarige schutter Kopenhagen nog maar pas uit gevangenis

De man die de twee aanslagen in Kopenhagen pleegde is een 22-jarige man uit de Deense hoofdstad. 'Het was iemand die we kenden', zegt Jens Madsen, het hoofd van de Deense veiligheidsdiensten. Hij stond bij de politie bekend wegens bendevorming en wapenbezit. Volgens Deense media heet de man Omar Abdel Hamid El Hussein en werd hij amper twee weken geleden vrijgelaten uit de gevangenis.

De Deense politie gaat ervan uit dat de man die zondagochtend doodgeschoten werd aan het treinstation van Noerrebro, de dader is van de eerdere aanvallen in de stad. 'We gaan ervan uit dat dezelfde dader achter beide incidenten zit', zei politiechef Torben Molgaard op een persconferentie. 'We gaan er ook van uit dat die dader door de politie neergeschoten werd door bij het Noerrebro-treinstation.'

De dader werd zondagochtend rond 5 uur,enkele uren na de twee schietpartijen in de Deense hoofdstad, doodgeschoten door de politie. Die hield een adres in Noerrebro, een migrantenwijk vijf kilometer van de synagoge waar de tweede aanval gebeurde, in het oog. De agenten hielden de wacht tot de bewoner thuiskwam. Toen die opdook en de politie opmerkte, trok hij een wapen en opende het vuur op de agenten. Die schoten terug en doodden de aanvaller. De agenten zelf zouden ongedeerd zijn.

Taxi en video

De Deense politie kon het spoor van de aanvaller na de vorige schietpartijen volgens via videobeelden, zei politiewoordvoerder Skov. Maar de ultieme tip kwam van een alerte taxichauffeur die de man meegenomen had. Die had een persoonsbeschrijving gegeven die hard leek op de man die door de bewakingscamera's was gefilmd. Hij leidde de agenten naar het adres bij het treinstation Noerrebro.

Over de identiteit van de schutter wilde de politie aanvankelijk bitter weinig kwijt. Zondagavond werden dan toch een paar details vrijgegeven; het zou gaan om een 22-jarige man die in Denemarken geboren is. Hij stond bij de politie bekend wegens bendevorming en wapenbezit.

Zijn naam werd door de politie niet vrijgegeven, maar volgens de Deense krant Ekstra Bladet gaat het om Omar Abdel Hamid El Hussein. Die was volgens de krant november 2013 was hij al in aanraking gekomen met de politie naar aanleiding van een steekpartij waarbij een 19-jarige man aangevallen werd met een mes. Omar Abdel Hamid El Hussein werd uiteindelijk veroordeeld tot twee jaar, maar blijkbaar was hij sinds vorige maand weer op vrije voeten.

Ook over het motief van de aanvallen houdt de politie de lippen stijf op elkaar. Al zegt Madsen wel dat de man 'geïnspireerd kan zijn door recente gebeurtenissen in Parijs.'

Inval in internetcafé

In het kader van het onderzoek naar de twee terreuraanslagen is de politie volgens lokale media binnengevallen in een internetcafé in de wijk Noerrebro. Volgens de Deense omroep TV2 werden daar zeker twee mensen opgepakt.

Het internetcafé bevindt zich vlakbij de plaats waar de verdachte van de twee aanslagen zondagmorgen werd doodgeschoten. De politie is volgens de Deense media zwaarbewapend en in groten getale aanwezig.

Over de reden van de inval bestaat voorlopig nog geen duidelijkheid.

Twee aanvallen

De man wordt dus verantwoordelijk geacht voor de twee schietpartijen in de Deense hoofdstad. Bij die aanvallen vielen twee doden en raakten vijf agenten gewond.

Zaterdagmiddag rond 15.30 uur viel een gewapende man binnen in het cultureel centrum Krudttonden in Kopenhagen. Daar was een debat over vrijheid van meningsuiting en heiligschennis net begonnen. De man geraakte echter niet voorbij de agenten die het gebouw bewaakten en bij het vuurgevecht dat daarop volgde viel één dode, een man van 55. Ook drie agenten raakten gewond.

De politie gaat ervan uit dat cartoonist Lars Viks, de belangrijkste spreker op het evenement, het doelwit van de aanval was. Viks kreeg eerder al doodsbedreigingen voor zijn cartoons over de profeet Mohammed. 'We zijn zeker dat deze aanval politiek gemotiveerd was, en dat het dus een terroristische aanval was', zei de Deense premier Helle Thorning-Schmidt na die eerste aanval.

Bij een tweede aanval op een synagoge werden drie mensen geraakt. Een joodse man van 37, die instond voor de beveiliging van het gebouw, werd in het hoofd geraakt en overleed aan zijn verwondingen. Twee politieagenten raakten gewond. Ze kregen een kogel in het been en in de arm.

Gezocht: Limburgers in Kopenhagen

© Reuters

Na Parijs is dit weekend Kopenhagen in de ban van terreur. Een man doodde in de Deense hoofdstad een deelnemer aan een debat over islam en de vrije meningsuiting en vervolgens een joodse man die een synagoge bewaakte. Uiteindelijk werd de dader door de politie doodgeschoten.

Wij zijn op zoek naar Limburgers die momenteel in Kopenhagen verblijven. Bent of kent u zo iemand? Laat het ons weten via hier@reageren.be.