© PVDP

© PVDP

© PVDP

© PVDP

© PVDP

© WH

1/6

Honderden mensen geven Rik Coppens laatste staande ovatie

In een tjokvolle Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen hebben honderden mensen de uitvaart bijgewoond van Rik Coppens, die vorige week op 84-jarige leeftijd overleed. Behalve familie en vrienden waren er ook veel supporters van Beerschot aanwezig.

Er waren ook heel wat bekenden zoals oud-burgemeester Patrick Janssens, acteur Gene Bervoets, sportschepen Ludo Van Campenhout, Frank Raes, Guy Mortier, Rik Van Looy en Tia Hellebaut. Ook een delegatie spelers van het huidige KFCO Beerschot-Wilrijk was in de kathedraal. Buiten stond een groot scherm voor wie binnen geen plaats meer vond.

Coppens werd in een witte kist de volle kerk ingedragen. Hij was ook grote fan van de jazzmuziek, en dat was ook de rode draad tijdens de uitvaartplechtigheid.

Het openingswoord was voor een geëmotioneerde Carl Huybrechts. Huybrechts had het vooral over de mens Coppens, zijn humor, zijn vinnig taalgebruik. "Je voelde op het laatst van je leven dat het stadion in je hoofd leeg liep. Je vinnige en scherpe taal waren verdwenen. Maar Rik, het echte stadion zal altijd vol zijn voor jou.”

Nonneke

De pastoor verwees naar een "nonneke" van tachtig die al haar hele leven supporter is van Beerschot en fan van Rik Coppens. "En daar geniet ze nog steeds van", zei de pastoor.

"Rik is er altijd geweest in mijn leven. Van toen ik als kind al naar Beerschot ging", begon Frank Raes. Hij somde een aantal legendarische momenten uit de voetbalcarrière van Coppens op. “Op het Kiel tegen Santos met Pele. Beerschot verloor, maar Rik maakte wel de mooiste goal. Van Messi en Ronaldo bestaan duizenden beelden, van de Rik 'Grand Cru' helaas slechts een handvol. Rik speelde graag met de bal, de taal en iedereen zijn voeten."

Staande ovatie

Frank Raes had het ook over zijn rol als journalist bij Coppens. “Als je Rik wilde interviewen zei hij steevast ‘nee, geen tijd’. Maar hij deed het wel. Uren kon hij praten. Over voetbal, maar ook over jazz en literatuur en het leven.” Raes vroeg aan de meer dan 1.300 mensen in de kathedraal om Coppens een laatste staande ovatie te geven. Die volgde ook.

Op het einde van de plechtigheid zongen honderden mensen op de Handschoenmarkt het nummer You'll Never Walk Alone. Beerschot-fans zorgden voor paarse rook en zongen 'Rikske is een rat'.

Om 13 uur wordt de kist naar het Olympisch Stadion op het Kiel gebracht. Supporters zullen daar afscheid nemen van de beste en bekendste speler die hun club ooit heeft gehad.

Meer voetbalnieuws