© REUTERS

Pak meer scheurtjes in Doel 3 en Tihange 2 dan eerst gedacht

In de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2 zitten een pak meer scheurtjes dan eerst gedacht. Dat zegt het Federale Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) aan de VRT. Alle kernreactoren wereldwijd lopen hetzelfde risico, klinkt het.

mce

In Doel 3 zitten geen 8.000, maar 13.000 scheurtjes. Ook bij Tihange 2 is de schade groter: 3.000 scheurtjes en geen 2.000. Nog zorgwekkender is dat die scheurtjes groter kunnen worden. Waterstof ligt aan de basis van het probleem. ‘Door de waterstofatomen bouwt de waterstofdruk zich op. Het staal zwelt vervolgens op en de scheurtjes groeien’, legt kernenergiespecialist Digby Macdonald uit aan de openbare omroep. ‘Ik heb berekend dat de druk kan toenemen tot een miljoen atmosfeer.’

Wanneer er in een kernreactorvat een breuk komt, kan er koelwater lekken. Het gaat om een wereldwijd risico. ‘Als ik een inschatting moest maken, ik zou inderdaad verwonderd zijn als het zich nog nergens anders had voorgedaan’, zegt Belgische kernspecialist Walter Bogaerts.

Volgens het studiecentrum voor kernenergie in Mol zijn de scheurtjes niet gegroeid. Experts zijn wel wantrouwig. Ze wijzen er op dat in rapporten eerst scheurtjes van 2 cm gemeld worden en nadien gaat het over scheurtjes van 2,5 cm. ‘Gaat het om de originele waarden of groeiden de scheurtjes?’, vragen ze zich af. Zowel het FANC als experten roepen op tot nauwkeurige inspecties van de 430 centrales over de hele wereld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER