© JVDP

OM vordert 30 jaar cel voor Tijl Teckmans

Het openbaar ministerie heeft vrijdag dertig jaar cel - de maximumstraf - gevorderd voor Tijl Teckmans (32) uit Duffel. Een Antwerpse assisenjury had hem donderdagavond al schuldig bevonden aan de doodslag op Britta Cloetens (25) uit Wilrijk. Advocaat-generaal Patrick Boyen zag geen enkele verzachtende omstandigheid voor hem. “Die liggen in het graf van ‘onze’ Britta”, stelde hij.

De advocaat-generaal zei al meteen van bij de start dat hij niet veel woorden aan Teckmans ging vuil maken, net zoals de beschuldigde niet veel woorden had vuil gemaakt aan Britta, in die luttele momenten dat hij haar gekend had. Hij haalde bij momenten flink uit naar de voormalige autoverkoper. “Meneer Teckmans, ik besef dat deze vrijdag de 13de geen gelukkige dag voor u zal zijn, maar wie een put graaft voor een ander, valt er zelf in.”

Roofdier

“Britta wilde gewoon haar droomauto kopen, maar viel in handen van een roofdier, dat zijn verstand tussen zijn benen heeft hangen. Als jij haar tot je prooi neemt en haar vervolgens doodt en weggooit als een stuk vuil, dan zie ik geen reden waarom jij één dag minder cel verdient dan de maximumstraf. Je hebt bovendien met voorbedachten rade haar ouders de kans ontnomen om zelf een graf te kiezen voor hun dochter. Dat is barbaars, onmenselijk en ondraaglijk”, zei Boyen.

Geen verzachtende omstandigheid

Hij zag geen enkele verzachtende omstandigheid, waar de jury eventueel rekening mee zou kunnen houden bij de bepaling van de straf. “Mijn geheugen laat mij ook in de steek. Ik weet niet meer waar de omstandigheden zijn die uw straf moeten doen verminderen. Die verzachtende omstandigheden heb je samen met ‘onze’ Britta begraven toen je haar gedumpt hebt.” Ook de moeilijke jeugd die Teckmans kende wilde de procureur niet als verzachtende omstandigheid inroepen. “Uw zus zei het zelf: ‘ge kunt niet alles op uw jeugd steken’”, zo bracht hij de getuigenis van Tijls jongere zus Amber in herinnering.

Boyen zei uitdrukkelijk ‘onze’ Britta, omdat zij vandaag symbool staat voor alle kinderen en jongeren die het slachtoffer werden van genadeloze kernpsychopaten en roofdieren als Dutroux, Fourniret, Immens en Janssens.

De advocaat-generaal vond dat alleen de maximumstraf van 30 jaar opsluiting op zijn plaats was. Dat betekent dat hij minstens de helft daarvan zou moeten uitzitten. In dat geval, en rekening houdend met het feit dat hij al bijna vier jaar in voorhechtenis zit, zou Teckmans ten vroegste op 2 mei 2026 kunnen vrij komen, als hij 44 jaar is. Als hij minder dan 30 jaar krijgt, moet hij minstens een derde van zijn straf uitzitten, en zou hij dus sneller kunnen vrijkomen.

Crapuleuze feiten

“Ik vraag u om een duidelijk signaal te geven aan andere roofdieren die misschien met net zulke plannen rondlopen als Teckmans. Voor deze crapuleuze feiten moet er zero tolerance zijn in onze samenleving, want eigenlijk zijn we allemaal een klein beetje Britta”, zei Boyen. De openbaar aanklager vroeg ook rekening te houden met het zeer grote gevaar op herval bij Teckmans. “Ooit komt ge vrij, meneer Teckmans. Misschien hebt ge nog mogelijkheden als cineast in de pornoindustrie”, zor refereerde hij naar de honderden voyeuristische filmpjes die Teckmans maakte van vrouwen.

Hij richtte zich op het einde van zijn uiteenzetting tot haar ouders. “Ik betreur samen met u dat u geen antwoorden hebt gekregen. Misschien geeft hij die wel, als hij voor de strafuitvoeringsrechtbank moet komen en als hij voelt dat hij iets zal moeten geven, wil hij kans maken om vrij te komen.”

Volg de uitspraak op de voet:MEER OVER Assisenzaak Britta Cloetens

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio