© AFP

Politieagent New York aangeklaagd voor dood niet-gewapende man

De New Yorkse politieagent Peter Liang is woensdag aangeklaagd voor onopzettelijke doodslag van een niet-gewapende zwarte man van 28 jaar in november in Brooklyn, de wijk in het noordoosten van New York. De autoriteiten hadden het over een “ongeval”.

Akai Gurley, de vader van een dochtertje, kwam om het leven in een sociale woonblok in Brooklyn op 20 november. Hij werd ’s avonds neergeschoten door politieagent Peter Liang, een Aziatische Amerikaan die nog maar pas in dienst was. Bill Bratton, het hoofd van de New Yorkse ordediensten, had de volgende dag gezegd dat het schot “per ongeluk” werd afgevuurd en dat het slachtoffer onschuldig was.

Een “grand jury”, die uit burgers is samengesteld, moest op basis van het onderzoek beslissen of de agent aangeklaagd werd. De jury besloot woensdag dat hij zich zal moeten verantwoorden voor, onder meer, onopzettelijke doodslag, doodslag door onvoorzichtigheid en agressie. De politieagent pleitte tijdens een hoorzitting woensdag onschuldig op alle aanklachten. Hij werd op borg vrijgelaten.

Ken Thompson, de procureur van het district Brooklyn, gaf aan dat enkele tientallen personen in de zaak ondervraagd werden. “We denken niet dat de politieagent de bedoeling had om Gurley te doden, maar hij had zijn vinger op de trekker en had zijn pistool in werking gesteld”, zei Thompson. De politieagent riskeert vijftien jaar cel.

De agent was met een collega aan het patrouilleren in de door criminaliteit geplaagde sociale woonblok. Akai Gurley kwam oog in oog te staan met de patrouille in de slecht verlichte trappenhal van de woonblok. Hij had de trap genomen omdat dat sneller ging dan de lift.

Nu in het nieuws