© BELGA

Bart De Wever: ‘Rechtbank neemt problematiek van terreur eindelijk ernstig’

De rechtbank heeft een signaal gegeven dat de problematiek van terreur eindelijk ernstig wordt genomen, en dat Sharia4Belgium een terroristische organisatie is die met geweld onze samenleving ten gronde wil richten. Zo luidt de tevreden reactie van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) op de straffen die woensdagochtend werden uitgesproken in het proces rond Sharia4Belgium.

aro

De Wever voelt zich naar eigen zeggen gesterkt in zijn beslissing om de voorbije jaren optochten van Sharia4Belgium of daaraan gelinkte personen te verbieden. Zaak is nu vooral ‘proberen te vermijden dat we binnen een paar jaar opnieuw een dergelijk proces moeten meemaken’, zo zei hij woensdagmiddag. Net daarom investeert zijn stad dan ook al geruime tijd in preventie tot op het individuele vlak toe, stelt hij. ‘Als we dit niet doen, dreigt de maatschappelijke kost later nog veel groter te worden.’

De uitgesproken straffen tonen volgens De Wever ook aan dat ‘wie met extremisten gaat vechten, daar als volwassene een keuze over maakt’. Al moet elk geval natuurlijk wel afzonderlijk beoordeeld worden, benadrukt hij, en is er in bepaalde gevallen wel degelijk sprake van indoctrinatie.

Wraakacties in Antwerpen?

Over de gevolgen voor de nabije toekomst in zijn stad zit hij met een dubbel gevoel. Enerzijds hoopt De Wever dat dit een aantal jongeren zal afschrikken om bijvoorbeeld naar Syrië te vertrekken, anderzijds vreest hij dat een aantal mensen mogelijk al zo geradicaliseerd is dat de uitspraken alleen maar wraakgevoelens bij hen zullen oproepen.

Toch komen er in Antwerpen wellicht niet meteen extra veiligheidsmaatregelen om eventuele wraakacties tegen te gaan. Door het verhoogde dreigingsniveau drie is er momenteel immers al sprake van een heel hoge staat van waakzaamheid.

MEER OVER Terrorismeproces

Nu in het nieuws