Politie haalt ‘racistisch’ videospel van Filip Dewinter offline

Print

Het ‘Minder, minder, minder’-videospel van politicus Filip Dewinter (Vlaams Belang) is dinsdagochtend op bevel van het Antwerpse parket-generaal van het internet gehaald. Het parket-generaal oordeelde dat het spelletje aanzet tot discriminatie, haat of geweld ten aanzien van leden van een bepaalde geloofsgemeenschap.

In navolging van de ‘minder, minder, minder’-uitspraken van de Nederlandse extreemrechtse politicus Geert Wilders liet Filip Dewinter een videospelletje maken waarin onder meer de bedoeling is om zoveel mogelijk moslimterroristen en vluchtende criminelen dood te meppen met een vliegenmepper en een honkbalknuppel. Het game werd kort voor de verkiezingen van mei 2014 gelanceerd. Overduidelijk racistisch meent het Antwerpse parket-generaal. “Het recht op vrije meningsuiting is één ding, een (vermeend) misdrijf een andere”, zo motiveert Paul Van Tigchelt de beslissing. Het parket-generaal zette de federale politie aan het werk om het spel offline te halen.

Volgens het parket-generaal betreft het een drukmisdrijf. “Drukpersmisdrijven ingegeven door geloof, zoals in deze zaak, zijn niet correctionaliseerbaar en moeten dus worden voorgelegd aan een volksjury”, stelt Van Tigchelt. Hij meent echter dat het onverantwoord om deze zaak voor assisen te brengen. “Het parket-generaal vindt een dure en omslachtige assisenprocedure niet verantwoord. Wij denken dat de wetgeving op dit vlak aan evaluatie toe is.” Bijgevolg zal Filip Dewinter niet voor de rechtbank worden gebracht.

Nu in het nieuws