Tarik Moukrime© Photo News

Belgische atleet met kanker krijgt toch dopingcontrole

Nog maar net een behandeling chemotherapie achter de rug en meteen een dopingcontrole? Het gebeurde met de Luikse atleet Tarik Moukrime. 'Ik kon het moeilijk geloven en was kwaad', vertelt Moukrime aan La Dernière Heure.

qyen

'Toch heb ik de man goed ontvangen', opent de Luikenaar zijn verhaal, die afgelopen vrijdag een dopingcontroleur van de Waals-Brusselse federatie over de vloer kreeg. De 22-jarige atleet lijdt aan teelbalkanker en heeft er net een zware chemokuur opzitten. Dat de dopingtest een positief resultaat zal opleveren is dus nagenoeg onvermijdelijk.

Het voorval toont een gelijkenis met de saga rond meerkamper Thomas Van Der Plaetsen. Hij kreeg toen na een afwijkende dopingtest te horen dat hij teelbalkanker had. Hij testte positief nadat er een zwangerschapshormoon (HCG) in zijn urine werd aangetroffen. Dat was echter een neveneffect van een tumor in zijn lichaam.

Misselijkmakend

'Ik heb mijn situatie direct uigelegd aan de controleur', zegt Moukrime, die vorig jaar nog achtste werd in de 1.500 meter op het EK. 'Mijn ziekte, ziekenhuisopname, de medicatie die ik moest nemen en mijn chemokuur. Dan heeft zo'n controle toch geen enkel nut? Persoonlijk vond ik het misselijkmakend.'

'De man besefte het toch en belde zijn baas, maar die bleef voet bij stuk houden dat ik gecontroleerd moest worden. Ik schat de kans op 95% dat de test positief zal zijn. Wat gaat de Internationale Atletiekfederatie daarvan vinden? Blijft het hier wel bij?' De Luikenaar hoeft echter geen schorsing te vrezen. Hij kan immers een medisch voorschrift voorleggen.

'De controles stoppen nooit, zelfs niet bij schorsing of ziekte. Alleen in twee gevallen: als de atleet stopt of als het statuut van de atleet verandert en hij of zij uit onze doelgroep valt', vertelt Anne Daloze, verantwoordelijk voor de dopingcontrole van de Waals-Brusselse federatie.

Telefoontje voldoende

'Judoka Charline Van Snick werd ook tijdens haar schorsing getest. Er is zelfs een speciale procedure in het leven geroepen voor mensen die zich in de situatie bevinden van Moukrime. Een telefoontje van zijn kant was dus voldoende geweest om misverstanden als deze te voorkomen', besluit Daloze.

Moukrime wil na chemotherapie over drie maanden weer normaal kunnen trainen

© BELGA

De Luikse atleet Tarik Moukrime, bij wie in december teelbalkanker vastgesteld werd, was dinsdag in Obourg (Bergen) present op de federale trainingsdag van de Franstalige Atletiekliga (LBFA). De halvefondloper, afgelopen zomer achtste in de 1.500 meter op de Europese kampioenschappen in Zürich, hield het wel bij dertig minuten joggen.

‘Dat doe ik drie keer per week, niet meer. Een echte training kan ik nog niet aan’, verklaarde Moukrime, die nog maar een tiental dagen geleden een zware chemotherapie van zes weken beëindigde. ‘Ik ondervind nog de gevolgen van die therapie en moet veel rusten. Begin maart wil ik weer langzaamaan beginnen trainen en over drie maanden wil ik weer het normale leven van een atleet leiden. Intussen wil ik wel met de atletiekwereld in contact blijven en daarom ben ik hier. Mentaal is dat belangrijk voor me. Voor 2015 heb ik geen ander doel dan het plezier in het lopen terugvinden. In 2016 mik ik op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.’

Afgelopen vrijdag werd de 22-jarige Moukrime door de Franstalige Gemeenschap nog aan een dopingcontrole onderworpen. ‘Dat zal wel aan een communicatiefout tussen de verschillende diensten te wijten zijn’, meent Moukrime. ‘Ik was wel bang dat er na die controle foutieve informatie naar de Internationale Atletiekfederatie IAAF doorgespeeld zou worden, maar de LBFA kon me geruststellen. Mijn dossier is in orde.’

Meer sportnieuws