© AP

Tina Maze steekt tweede WK-goud op zak

Tina Maze heeft maandag een tweede gouden medaille veroverd op de wereldkampioenschappen ski in het Amerikaanse Beaver Creek (Colorado). De 31-jarige Sloveense, vorige week donderdag al de snelste in de afdaling, was nu ook de beste in de super-combiné. Op het podium werd ze door de Oostenrijkers Nicole Hosp en Michaela Kirchgasser geflankeerd.

jvh

Maze nam de leiding in de afdaling en hield na de slalom 22 honderdsten over op Hosp en 35 honderdsten op Kirchgasser. Anna Fenninger, ook een Oostenrijkse, was eerder dit WK goed voor goud in de Super-G en zilver in de afdaling, maar moest nu met een vierde plaats vrede nemen, net voor de Zwitserse Lara Gut. Het Amerikaanse idool Lindsey Vonn stelde teleur. Ze werd met een achterstand van 1.31 slechts zevende in de afdaling en viel uit in de slalom.

Voor Maze is het de vierde wereldtitel. In 2001 won ze de reuzenslalom, in 2013 de Super-G. Daarnaast verzamelde ze op wereldkampioenschappen vijf zilveren medailles, waarvan twee de voorbije twee edities in de super-combiné. Op Olympische Spelen pakte ze vier keer eremetaal: zilver in 2010 in de reuzenslalom en de Super-G, goud in 2014 in de reuzenslalom en de afdaling. De polyvalente Sloveense, die na dit seizoen een punt achter haar carrière zet, is de enige nog actieve skiester die in alle vijf disciplines (slalom, reuzenslalom, afdaling, Super-G en supercombiné) minstens één wereldbekerwedstrijd won. Met haar 31 jaar en 283 dagen is Maze de oudste wereldkampioene in de geschiedenis. Ze nam het record afgelopen donderdag met haar titel in de afdaling al over van de Zwitserse Rösli Streiff, die in 1932 net 31 jaar was toen ze de combinatie en slalom won.

Na haar twee titels, plus zilver in de Super-G, kan Maze in Beaver Creek ook nog in de voetsporen treden van de Noor Lasse Kjus, die in 1999 in alle vijf onderdelen een medaille veroverde (twee keer goud, drie keer zilver).