© AFP

Max Verstappen (17): ‘Ik heb begrip voor leeftijdseis F1’

Max Verstappen heeft begrip voor de nieuwe leeftijdsregels die vanaf 2016 van kracht zijn in de Formule 1. Vanaf dan is 18 jaar de minimumleeftijd en zijn twee jaar race-ervaring in een lagere klasse vereist.

Belga

“Iemand van 15 of 16 jaar is nog niet klaar voor de Formule 1. Die moet karten”, zegt de in Hasselt geboren Nederlander. Verstappen, zoon van ex-Formule 1-piloot Jos Verstappen en de Belgische Sophie Kumpen, nicht van Nascar-rijder Anthony Kumpen en zelf een voormalig kartingkampioene, wordt de jongste piloot ooit in de koningsklasse. “Ik begrijp dus wel dat de internationale federatie wil voorkomen dat teams nog jongere rijders contracteren. Maar ik ben wel blij dat ik al een contract heb.”

Kimi Räikkönen

De inkt van zijn sensationele contract bij Toro Rosso was amper droog, of de FIA introduceerde de minimumleeftijd. Vooral naar aanleiding van de aanzwellende kritiek dat de Breeënaar, toen pas 16, te jong en onervaren zou zijn. “Talent moet je een kans in de Formule 1 niet ontnemen”, meent Verstappen.

“Als deze regels al langer hadden bestaan, had ook een grote naam als Kimi Räikkönen niet kunnen beginnen in de Formule 1 destijds. Sommigen zijn er ook eerder klaar voor. Dat geldt ook voor mij. Al vanaf mijn kinderjaren is de Formule 1 het doel. Ik heb daar samen met mijn vader al die jaren in het karten naar toegewerkt. Ik weet niet beter.”

Verstappen erkent wel dat hij afgelopen zomer heel even twijfelde toen Toro Rosso zich aandiende. “Je weet pas of je klaar bent voor de Formule 1 als je voor het eerst een Formule 1-auto hebt aangevoeld. Wat dat betreft heb ik een risico genomen, want ik tekende al zonder ooit een meter in een Formule 1-bolide te hebben gereden. Omdat Toro Rosso me de kans gaf in vrije trainingen mijn eerste ervaring op te doen, had ik geen argument meer om neen te zeggen.”