Dimitri Bontinck: “Onze zonen zijn binnen gezogen in een sekte”

Woensdag weten de meer dan 40 beklaagden in het Sharia4Belgiumproces voor de correctionele rechtbank welke straffen ze krijgen. Onder hen ook Jejoen Bontinck en Brian De Mulder, die bij verstek zal veroordeeld worden. De moeder van Brian en de vader van Jejoen zien hun zonen echter niet als terroristen, maar als slachtoffers.

joro

De radicalisering van Jejoen Bontinck en Brian De Mulder is allemaal de schuld van de leiders bij de jihadistische groepering Sharia4Belgium. “Brian was een paar jaar geleden nog een zeer actieve, live en zachte jongen. Hij is altijd een mama’s kindje geweest”, zo doet Brians moeder Ozana Rodrigues Viana haar verhaal. “Maar hij werd afgedankt en raakte depressief. Marokkaanse jongens hebben daar misbruik van gemaakt en hebben mijn zoon voorgesteld bij meneer Fouad Belkacem. Het werd zijn grote held en toen is de echte hel voor ons begonnen.”

Dimitri Bontinck ziet Sharia4Belgium als een sekte, waar nietsvermoedende jongens in worden gezogen. “We hebben de transformatie van Jejoen meegemaakt. Hij is in de moskee gerektruteerd door leden van Sharia4Belgium. Wanneer je een voet binnen zet bij Sharia4Belgium ben je bij wijze van spreken al gevangen. Ze hanteren er dezelfde tactieken als in een sekte om jongeren aan zich te binden.”

Het is verkeerd om hun zonen als daders te zien, is de stellige overtuiging van Dimitri Bontinck. “Een heel deel van die jongeren wordt nu gecriminaliseerd en dat is heel spijtig. Op die manier komen ze nooit terug en creëer je nog meer een voedingsbodem voor radicalisme en nog meer haat en frustratie tegenover het westen.