© AFP

Navo-drone blaast auto IS-ronselaar op

Een onbemand luchtvaartuig van de Navo heeft Mullah Abdul Rauf, die in Afghanistan voor de Taliban en voor IS rekruteerde, maandag gedood. Dat meldt de Afghaanse politie.

Svg

In het kader van de internationale antiterreurcoalitie tegen Islamitische Staat had de Navo-drone de opdracht om IS-militant Mullah Abdul Rauf, die al meer dan 15 jaar in Afghanistan opereert, op te sporen en te doden. Nadat de drone Rauf in het vizier had gekregen, zette de terrorist het op een lopen samen met vijf andere IS-militanten en probeerden ze via de woestijn te vluchten.

De Navo-drone beschoot het voertuig meerdere keren tijdens de achtervolging. De auto, die overladen was met munitie en explosieven, ontplofte na enkele minuten. Bij de explosie kwamen alle inzittenden om het leven.

Zes jaar Guantanamo

De Afghaanse politie sprak van een ‘succesvolle antiterreuractie nu de IS-ronselaar geen schade meer kan aanrichten.’ Het target van de Navo-drone, Mullah Abdul Rauf, was jarenlang de leider van de Taliban tot hij gevangen werd genomen door het Amerikaanse leger. Na zes jaar brommen in een cel in Guantanamo (2001-2007), keerde Rauf onmiddellijk terug naar Afghanistan, waar hij zich opnieuw wilde aansluiten bij de Taliban.

Geest van het rekruteringshart

Toen hij niet langer welkom was bij de Taliban, klopte de terrorist aan bij Islamitische Staat. Sindsdien ronselde Rauf al honderden nieuwe strijders voor de terreurgroep, waardoor Washington Post in januari sprak van ‘Afghanistan, het rekruteringshart van IS’. Alles gebeurde snel, efficiënt en bijna onzichtbaar voor de Afghaanse autoriteiten, die hem de afgelopen maanden ‘de geest’ noemden.

De opsporing en het doden van Mullah Abdul Rauf is één van de eerste succesvolle Navo-missies van dit jaar die gestuurd wordt door de Afghaanse autoriteiten.

Vastgoed

Jobs in de regio