© AP

VN: ‘Scholen in meer dan 70 landen aangevallen’

In meer dan 70 landen zijn volgens VN-cijfers de voorbije jaren scholen aangevallen. Vooral meisjes en hun leerkrachten waren het doel van deze aanvallen. Dat schreef het Hoge VN-Comissariaat voor Mensenrechten in Genève.

rdc

Het maandag gepubliceerde rapport herinnert aan het recente bloedbad op meer dan 100 schoolmeisjes in Pakistan bij een aanval van de taliban, de ontvoering van bijna 300 schoolmeisjes in Nigeria door de islamistische terreurgroep Boko Haram en de aanslag op de Pakistaanse kinderrechtenactiviste en laureate van de Nobelprijs voor de Vrede van 2014, Malala Yousafzai.

In de periode van 2009 tot 2014 vonden volgens het rapport onder andere in de Democratische Republiek Congo, in El Salvador, Haiti, Indonesië, Irak, Mali, Myanmar, de Filipijnen en Syrië aanvallen plaats die speciaal gericht waren tegen schoolmeisjes en leerkrachten. Deze aanvallen maken duidelijk dat scholen geen veilige plaatsen zijn, meent de VN. En dat heeft verreikende gevolgen: zonder voldoende opleiding worden meisjes veel makkelijker het slachtoffer van huiselijk geweld en mensenhandelaren.