© EPA

Merkel bespreekt vredesinitiatief Oekraïne met Obama

Twee dagen voor een geplande top over Oost-Oekraïne proberen politici en diplomaten in Brussel, Berlijn en Washington een oplossing te vinden om het conflict te ontspannen. Duits bondskanselier Merkel is in de VS voor overleg met president Obama.

rdc

De voorbereiding van de ’door velen gewenste, hopelijk mogelijke’ top in het Wit-Russische Minsk zijn nog niet afgesloten, beklemtoonde De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier maandag bij een vergadering in Brussel. Volgens hem is maandag in Berlijn een vergadering op ambtenaarsniveau gepland, om verdere vragen rond de Oekraïne-top te beantwoorden.

Toch is de Duitse bondskanselier Angela Merkel momenteel in Washington om aan de Amerikaanse president Barack Obama in het Witte Huis het vredesinitiatief te verklaren. Voor haar reis beklemtoonde ze nog eens haar tegenstand tegen wapenleveringen aan de regering in Kiev.

De top in Minsk geldt als de waarschijnlijk laatste kans voor vrede in Oost-Oekraïne. In de Wit-Russische hoofdstad moeten Merkel, de Franse president François Hollande, de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko vergaderen over een nieuwe invulling van het vredesplan. Verschillende pogingen om het conflict diplomatiek op te lossen, zijn al mislukt.

De Oekraïense autoriteiten zeiden maandag dat 1.500 Russische soldaten tijdens het weekend Oekraïne zijn binnengedrongen. Zij zouden ook Grad-raketlanceersystemen bij zich hebben, aldus de Oekraïense militaire woordvoerder Andrij Lyssenko. Rusland ontkent betrokken te zijn in het conflict.