© VDB

Spanje en Portugal vechten verbod op 'Third Party Ownership' aan

De Spaanse en Portugese voetballiga leggen zich niet neer bij het verbod op Third Party Ownership (TPO) en stappen naar de Europese Commissie. Dat maakten ze maandag in een gezamenlijk communiqué bekend.

qyen

De wereldvoetbalbond FIFA besliste eind vorig jaar paal en perk te stellen aan het TPO-systeem. Binnen enkel maanden, vanaf mei, zal het niet langer toegelaten zijn dat spelers eigendom zijn van een derde investeerder, zoals managers of vennootschappen. Vooral UEFA-voorzitter Michel Platini was hevig gekant tegen TPO. De Fransman klaagde de praktijk aan dat, volgens hem, 'steeds meer spelers toebehoren aan organisaties in fiscale paradijzen die geleid worden door onbekende managers of investeringsfondsen.'

Het TPO-systeem is vooral populair in Zuid-Amerika maar vindt ook steeds meer ingang in Europa. Een recent voorbeeld is Felipe Gedoz, de flankaanvaller van Club Brugge. Blauw-zwart bezit 65 procent van de transferrechten van de 21-jarige Braziliaan. De rest is in handen van investeerders.

Op 19 december besliste het Uitvoerend comité van FIFA vanaf 1 mei 2015 TPO te verbieden. Bestaande TPO-overeenkomsten blijven wel geldig, maar dat volstaat niet voor de Spaanse en Portugese voetballiga. Zij bestempelen het verbod als een inbreuk op fundamentele rechten zoals werk en vrije handel en dreigen met miljoenenclaims. De zaak verhuist nu naar het Directoraat-generaal Mededinging van de Europese commissie.