Kristoff wint hectische waaieretappe in Qatar

Alexander Kristoff heeft de tweede rit in de Ronde van Qatar gewonnen en de Noor van Katusha wordt ook de nieuwe leider. De langste etappe in deze oliestaat werd door de wind en het opvliegende zand een loodzware rit, zeker toen Etixx-Quickstep van bij de start besliste om er een waaieretappe van te maken.

vml

De rit van Al Wakra naar Al Khor Corniche (194 km) was de langste van deze Ronde van Qatar maar van bij de start werd er vol ingevlogen. Er waaide immers een felle wind die het zand over de weg blies. De mannen van Etixx-Quickstep lieten het niet aan hun hart komen en maakten meteen oorlog. Het resultaat liet niet lang op zich wachten: waaiers.

Eerste keer Boonen

Etixx-Quickstep en Trek waren met elk vier renners in de eerste van vier waaiers het best vertegenwoordigd. Tom Boonen en Fabian Cancellara tekenden als klassieke waaierspecialisten present, net als ondermeer Sagan, Kristoff, Bouhanni, Haussler en Terpstra. De belangrijkste slachtoffers die de goede trein hadden gemist waren Wiggins, Valverde, Kittel en Boasson Hagen. Zij verzeilden in een groep die vooraan nooit meer aansluiting zou vinden.

Even Van Avermaet

Niet verwonderlijk, met een gemiddelde van 54,2 km/u in het eerste koersuur. De 24 mannen vooraan konden dat moordende tempo echter niet volhouden en na een vijftigtal kilometer kregen we een hergroepering tussen de eerste waaiers. Meteen het sein voor Greg Van Avermaet (BMC) om ten aanval te trekken. Ook Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen) schoof attent mee, net als Van Zyl, Mørkøv en Hayman. Wallays viel vooraan weg door een lekke band maar de overige vier pakten snel vier minuten op de eerste achtervolgende groep.

Tweede keer Boonen

Na een uurtje herstellen gooide Boonen een tweede bommetje en al snel werden Van Avermaet en Co gegrepen. Philippe Gilbert viel vooraan weg met een lekke band en ook Cancellara geraakte verzeild in de waaier Kittel-Valverde, die als snel volgde op meer dan een minuut.

Met nog vijftig kilometer te rijden nam Etixx-Quickstep de koers volledig in handen met naast Boonen ook nog Terpstra, Maes, Van Keirsbulck en Vandenbergh aanvankelijk in de eerste waaier. Samen met ondermeer ook een sterke Haussler dunden zij de kopgroep verder uit tot een vijftien renners. Ondermeer ook Keukeleire (lekke band) en leider Rojas werden er zonder pardon af gereden.

Sprint

Terpstra, Boonen, Maes, Sagan, Bodnar, Stuyven, Burghardt, Van Avermaet, Kristoff, Guardini, Tlejoebajev, Rowe, Stannard, Blythe en Haussler stormden samen op de finish af. In die sprint stond er geen maat op Alexander Kristoff, voor Guardini, Van Avermaet en Sagan. Boonen strandde op de vijfde plaats. Kristoff wordt zo ook de nieuwe leider.

De veertiende editie van de Ronde van Qatar eindigt op vrijdag 13 februari. Vorig jaar ging de eindzege naar de Nederlander Niki Terpstra. Tom Boonen won de rittenkoers vier keer en boekte 22 dagsuccessen, en is daarmee recordhouder.

Vermoeide Noor

'Dit was wellicht de zwaarste etappe ooit die ik hier heb gereden in Qatar', zei Kristoff na afloop. 'Ik ben blij dat ik hier mijn eerste overwinning ooit boek.'

Vorig seizoen was de Noor nog een onbekende voor het grote publiek, maar dankzij zijn overwinning in Milaan-Sanremo en twee sprintzeges in de Tour de France weet vrijwel iedereen dat je met hem moet rekening houden aan de meet. 'Het was een heel lange sprint', doet de Noor zijn verhaal. 'Ik moest een kloofje overbruggen om Terpstra en Guardini terug bij te benen. Het was nog 500 meter, maar ik heb niet omgekeken en gewoon keihard gefietst. Ik had het gevoel dat ik de sprint onder controle had, maar met een snelle man als Guardini weet je natuurlijk nooit. Pas toen ik over de streep ging, had ik zekerheid over de zege.'

Van Avermaet: 'Goede conditie te pakken'

'Het was een zware sprint', beaamde Greg Van Avermaet. 'Vooral door de hevige wind. De sprint werd vrij vroeg inzet en verraste iedereen. Ik moest een kloofje dichten net op het moment dat Kristoff zijn sprint startte. Dus het was moeilijk om hem nog te remonteren. Al bij al mag ik tevreden zijn met deze derde stek.'

Van Avermaet staat nu derde in de stand, op drie seconden van leider Kristoff. 'Ik heb de voorbije dagen veel energie verbruikt', aldus Van Avermaet die zowel zondag, als maandag in de aanval trok en lange tijd vooraan reed met enkele medevluchters. 'Vorig jaar reed ik hier wel een goede tijdrit, maar ik zal wel zien hoe het gaat dinsdag. Hopelijk ben ik voldoende gerecupereerd.'

Met Tom Boonen, twee seconden voor Van Avermaet, maar vooral Niki Terpstra, eindwinnaar van vorig jaar en slechts op 5 seconden van de Waaslander kent hij nog enkele stevige tegenstanders. Andere specialisten tegen de klok, zoals Wiggins en Cancellara, zijn uitgeschakeld nadat ze minuten verloren in de waaieretappe. 'Nu er geen echte specialisten meer vooraan te bespeuren zijn, wordt het zaak om dicht bij Boonen en co te finishen. Ik voel me vrij goed en dat is vooral een goed teken voor de klassiekers die op komst zijn.'

Ook Philippe Gilbert reed een sterke wedstrijd in Qatar. Hij was mee met het selecte groepje vooraan, maar omdat een andere renner zijn achterwiel raakte, moest hij even langs de kant en verloor hij kostbare tijd. Uiteindelijk finishte hij op een 21e plaats en verloor hij 15 seconden. In het klassement staat hij ook op een 21e stek, op 25 seconden van leider Kristoff.

Uitslag:

1. Alexander Kristoff (Noo) in 3u49'52"2. Andrea Guardini (Ita) z.t.3. Greg Van Avermaet 4. Peter Sagan (Svk) 5. Tom Boonen 6. Heinrich Haussler (Aus) 7. Adam Blythe (GBr) 8. Marcus Burghardt (Dui) 9. Jasper Stuyven 10. Ian Stannard (GBr)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wind in Qatar, Etixx-Quickstep meteen in actie

© photonews

Bij de start van de tweede etappe in de Ronde van Qatar was meteen duidelijk dat de wind een hoofdrol zou spelen. Een waaieretappe dus en Etixx-Quickstep schoot van bij de start in actie.

Onder impuls van Etixx-Quickstep brak het peloton al snel in stukken.

Tom Boonen was voorin present, net als Cancellara, Sagan, Kristoff, Bouhanni, Haussler en Terpstra. Leider Rojas en Démare waren aanvankelijk mee maar moesten de eerste groep al snel weer laten gaan. Het tempo in de kopgroep lag meteen moordend hoog en ondermeer Wiggins, Gilbert, Kittel en Boasson Hagen misten de slag en moesten achtervolgen.

Na 50 kilometer kwam echter alles weer samen maar Boonen & Co hebben zich wel meteen laten zien.