© Shutterstock

Samsung waarschuwt voor meeluisterende tv-toestellen

Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung raadt eigenaars van een Smart TV aan voorzichtig te zijn bij privégesprekken in de eigen woonkamer. Als de spraakbesturing ingeschakeld is, horen de tv-toestellen alles wat in de kamer gezegd wordt. Die gegevens worden aan derde partijen overgemaakt, zo meldt Samsung in de gebruiksvoorwaarden. De eigenaar kan evenwel de spraakherkenning uitschakelen.

skn

De gebruiker wordt gewaarschuwd dat ‘als uw gesproken woorden persoonlijke of andere gevoelige informatie bevatten, die informatie bij de opgenomen data zal zijn en aan een derde partij zal overgemaakt worden’ door het gebruik van de spraakherkenningsfunctie.

Enkele internetgebruikers maakten de vergelijking met de spionagemethodes uit de roman ‘1984’ van George Orwell. Het technologiebedrijf zelf verklaarde aan de Amerikaanse ‘The Daily Beast’ de privacy van de klanten ernstig te nemen. De gegevens worden versleuteld overgemaakt. Naar welke derde partijen die gegevens dan juist gaan, maakte Samsung niet bekend.