© gva

Restanten van haai en dolfijn gevonden onder oud Provinciehuis

Tijdens graafwerken voor de bouw van het nieuwe Provinciehuis zijn restanten van een haai en een dolfijn gevonden. “We hopen een volledige haai of dolfijn te kunnen samenstellen”, zegt Hilde Verhelst van de provincie.

kvh

Aan de Koningin Elisabethlei zijn sinds begin januari funderingswerken aan de gang op de plek van het oude Provinciehuis. Ook zijn er de eerste boringen gedaan voor de aanleg van een BEO-veld, een duurzame geothermische techniek. “De funderingspalen gaan tot acht meter diep”, zegt Hilde Verhelst. “Tijdens de graafwerken werden tanden en botjes gevonden, restanten van dolfijnen en haaien.” Het ERB, Elasmobranch Research Belgium, heeft de vondst meegenomen voor nader onderzoek. “We hopen wel dat er een dolfijn of haai kan worden samengesteld. De vondsten zullen later in het Infopunt in de Lange Lozanastraat worden tentoongesteld.”

Er zijn al vaker fossielen in Antwerpen gevonden, zoals ooit een walvisschedel op ’t Eilandje. De stad zou het grootste walviskerkhof ter wereld zijn. Volgens walviskenner Marc Bosselaers was Antwerpen miljoenen jaren geleden een ondiepe baai aan de kust waar walvissen zich kwamen voortplanten. De walvissen moeten in de baai knel zijn komen te zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners