© BELGA

Foorkramers niet te spreken over Sinksenfoordeal

Na jaren van onderhandelen is er eindelijk een doorbraak in de Sinksenfoor-saga. De jaarlijkse Pinksterkermis die sinds 1969 op de Gedempte Zuiderdokken plaatsvond, verhuist vanaf dit jaar vijf jaar lang naar de site Spoor Oost in Borgerhout en daarna allicht naar de Scheldekaaien ter hoogte van de nog te bouwen wijk Nieuw Zuid.

(syma)

In maart vorig jaar blokkeerden misnoegde foorkramers nog de Antwerpse Singel, nu heeft schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA) hen toch kunnen overtuigen van Spoor Oost. “We hebben de foorkramers een compleet en goed voorstel gedaan en maken ons sterk dat er eind deze week een akkoord is.” Voor “enkele punten en komma’s” laat hij nog ruimte. Een van de toegevingen van de stad zou lager stageld zijn.

‘Een schande’

Vandaag koppelen de voorzitters van de bonden van de foornijveraars in een vergadering terug naar hun achterban, en met de uitkomst kloppen ze dan weer aan bij Van de Velde. De stad verwacht dat het voorstel goedgekeurd wordt, maar unaniem overtuigd lijken de foorkramers niet. Eduard Vlasselaerts, die al van generatie op generatie aan de Sinksenfoor deelneemt, spreekt van “een schande”. “Ik weet dat heel wat foorkramers mijn mening delen.”

Maar ook bewonersvereniging Park Spoor Oost is niet blij. “Wij hopen op één keer en dan nooit meer.” De bewonersvereniging werkt nog aan bezwaarschriften tegen de nieuwe plannen voor de invulling van de site Spoor Oost en die kunnen ook implicaties hebben voor de Sinksenfoor.

Lees maandag het uitgebreide verhaal in Gazet van Antwerpen.

MEER OVER Sinksenfoor