© vrs

Verkeer - Roekeloosheid chauffeurs doorgaans grote oorzaak

Antwerpen koploper in ongevallen op overwegen

Ondanks campagnes, ondanks verkeerstechnische maatregelen en ondanks de shock als er weer een dodelijk ongeval gebeurt, zijn we te onvoorzichtig bij het oversteken van spooroverwegen. Het aantal ongevallen op overwegen is vorig jaar opnieuw toegenomen, met de provincie Antwerpen als koploper.

sylvia mariën

In de provincie Antwerpen lieten vorig jaar twee mensen het leven doordat ze op een overweg gegrepen werden door een trein: eind juni een voetganger in Boechout en op 11 november een voetganger in Kalmthout.

“Het valt op dat het veelal mensen uit de buurt zijn die slachtoffer zijn bij een ongeval op een overweg. Ze kennen de overweg goed, kennen vaak ook de treinuren en kunnen daardoor minder voorzichtig worden”, zegt woordvoerder Frédéric Petit van spoorwegbeheerder Infrabel. “Zeker als zwakke weggebruiker maak je tegen een aanstormende trein geen schijn van kans.”

De meeste ongevallen op overwegen gebeuren in de Antwerpse haven: vorig jaar negen op rechter- en twee op linkeroever. “De haven telt plus minus tweehonderd overwegen”, zegt Petit. “Bijna geen van die overwegen heeft slagbomen. Dat is ook niet mogelijk. Door het drukke goederenverkeer zouden ze om de haverklap op en neer moeten gaan.”

Lees maandag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen

MEER OVER

Meest gelezen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio