© VUM

Ongevallen en slachtoffers aan spooroverwegen weer in stijgende lijn

In 2014 hebben zich in ons land 47 ongevallen voorgedaan aan spooroverwegen waarbij 11 doden vielen en 11 gewonden. Dat is een stijging in vergelijking met vorig jaar toen bij 43 dergelijke ongevallen 7 doden en 7 gewonden vielen.

skn

Infrabel voerde daarom zaterdag in winkelwandelstraten van Leuven, Antwerpen, Oostende, Louvain-la-Neuve en Luik een sensibiliseringsactie waarbij behulp van mobiele slagbomen in het midden van de straat een overweg geënsceneerd werd.

33 van de ongevallen in 2014 deden zich voor aan overwegen langs reizigerslijnen en 14 langs havenlijnen, waarvan 11 in de Antwerpse haven. Bij 41 ongevallen waren voertuigen betrokken, bij de 6 andere voetgangers of een fietser. Onder de 11 gedode slachtoffers bevonden zich 5 voetgangers en 6 autobestuurders. In 46 gevallen ging het om een overweg met actieve signalisatie, met slagbomen en/of verkeerslichten dus. In de periode 2005-2014 vielen jaarlijks aan overwegen gemiddeld 53 ongevallen en 12 doden te betreuren.

De belangrijkste oorzaak van deze ongevallen is volgens Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit het niet naleven van de verkeerscode door roekeloosheid, onvoorzichtigheid en gehaastheid. Met haar sensibiliseringsactie vandaag roept de spoorwegbeheerder dan ook eenieder op om aan overwegen steeds extra voorzichtig te zijn en de elementaire veiligheidsregels in acht te nemen.

Wie zaterdag aan de overweg in de winkelwandelstraten passeerde, kreeg een folder met veiligheidstips, wie halt hield bij de gesloten slagboom kreeg een winkeltas cadeau.

De sensibiliseringsactie loopt tot 7 februari.