© AFP

-

Africa Cup: Marokko mag niet deelnemen aan edities van 2017 en 2019

Marokko mag niet deelnemen aan de eerstvolgende twee edities van de Africa Cup (2017 en 2019) omdat het land geweigerd heeft om de huidige editie van de Africa Cup te organiseren, wegens de toenmalige dreiging van het ebolavirus. Daarnaast krijgt Marokko ook een boete van 882.000 euro (1 miljoen dollar). Dat maakte de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF) vrijdag bekend.

‘In tegenstelling tot hetgeen de Marokkaanse Voetbalfederatie beweert, kunnen ze zich niet beroepen op heirkracht’, klonk het in de mededeling van de CAF. ‘We eisen dan ook een schadevergoeding van 8,05 miljoen euro voor de geleden schade en gemaakte kosten.’ Uiteindelijk nam Equatoriaal-Guinea de organisatie van het toernooi over.

Ook de voorzitter van de Tunesische Voetbalbond (FTF) kreeg slecht nieuws te horen. Wadie Jary werd immers voorlopig geschorst voor zijn uitlatingen na de verloren kwartfinale tegen Equatoriaal-Guinea. Het gastland had in blessuretijd een zeer discutabele strafschop gekregen van de scheidsrechter. Ook Tunesisch bondscoach Georges Leekens bekritiseerde de ref na de wedstrijd. ‘Ik kon mijn ogen niet geloven’, vertelde Mac The Knife. Volgens Leekens werd Tunesië op de Africa Cup ‘niet behandeld zoals het hoort’. Tunesië heeft nog tot 31 maart om zijn verontschuldigingen aan te bieden, anders mag het land niet deelnemen aan de Africa Cup van 2017.

De betrokken scheidsrechter, Seechurn Rajindrapasard uit Mauritius, kreeg eerder al een schorsing van zes maanden.

Meer sportnieuws