© REUTERS

Meestgezochte vrouw van Frankrijk duikt op in ISIS-video

Hayat Boumedienne duikt mogelijk op in een video van de terreurbeweging Islamitische Staat (ISIS). De vriendin van Amedy Coulibaly is naar Syrië gevlucht en wordt gezocht voor medeplichtigheid aan de aanslagen in Parijs.

jva

Strijders van ISIS loven in de video de aanslagen in Parijs en roepen op tot meer aanslagen. Tussen de strijders staat ook een vrouw in camouflagekleding met een geweer. De video werd dinsdag online gezet en de Franse autoriteiten onderzoeken nu gelijkenissen met Hayat Boumedienne.

Op 8 januari 2015, de dag voordat haar vriend Amedy Coulibaly het vuur opende in een Joodse supermarkt in Parijs, stak Boumedienne gesluierd de Turks-Syrische grens over. Sindsdien staat de 26-jarige vrouw bovenaan de lijst van de meestgezochte personen van alle Europese diensten.

Rol van vrouwen

Hoewel de geradicaliseerde Boumedienne tot voor de aanslagen in Parijs buiten het vizier van de Franse inlichtingendiensten bleef en probleemloos naar Syrië kon vluchten, gaan de Franse autoriteiten er nu van uit dat Boumedienne een sleutelrol speelde in de voorbereidingen van de terroristische aanslagen. Experts zijn er al langer van overtuigd dat vrouwen binnen terreurbewegingen een belangrijke rol spelen, ook bij Boumedienne zijn daarvoor heel concrete aanwijzingen.

Bij haar thuis werd een kopie gevonden van een jihadistische tekst van Malika El Aroud, de Belgisch-Marokkaanse vrouw van de Tunesische terrorist Abdessatar Dahmane, die in 2001 een zelfmoordaanslag pleegde. In 2014 werden ook meer dan 500 telefoontjes getraceerd tussen Boumedienne en de vrouw van Chérif Kouchi, één van de twee broers die op woensdag 7 januari het vuur opende op de redactie van Charlie Hebdo.

MEER OVER Parijs

Nu in het nieuws