© BELGA

Bekervoetbal: Anderlecht blikt AA Gent met 0-2 in

Anderlecht blikte woensdagavond AA Gent met 0-2 in tijdens de heenmatch van de halve finale voor de Beker van België

wic

Trainer Besnik Hasi pakte bij Anderlecht uit met een verrassende opstelling. Zonder Youri Tielemans en Marko Marin, maar met de nog maar pas teruggekeerde Ibrahima Conte en Anthony Vanden Borre als middenvelder.

De wedstrijd begon met veel gebikkel op het middenveld. Pas na een halfuur kwam de eerste kans uit de lucht gevallen. Renato Neto stond plots moederziel alleen, maar liever dan terug te leggen op de vrijstaande Brecht Dejaegere ging hij egoïstisch zelf zijn kans. Silvio Proto hield hem met een beenveeg van de 1-0. Een dure misser, want drie minuten later stond het 0-1. Ibrahima Conte bracht de bal voor na een knappe dubbelpass, Andy Najar troefde Thomas Foket af in de lucht en kopte de bal tegen de touwen.

Gent moest komen in de tweede helft en deed dat met verve. Al na één minuut wurmde Laurent Depoître zich voorbij Michaël Heylen, maar zijn hobbelende schot likte de paal. Enkele minuten later kon Mitrovic slechts ternauwernood worden afgeblokt voor de 0-2, maar dat was uitstel van executie. Na samenspel tussen Najar en Conte mocht Vanden Borre het alleen voor doelman Sels afmaken. Een knappe lob later stond het 0-2.

Gent verzuimt aansluitingstreffer te maken

Gent-coach Hein Vanhaezebrouck wist dat hij moest ingrijpen en bracht met Danijel Milicevic en Sven Kums twee creatieve krachten in de ploeg. Dat rendeerde welhaast meteen, maar de Zwitser met Servische roots kreeg een afleggertje van Moses Simon achter zich en kon zo niet afdrukken. Ook Dejaegere leek nog dicht bij de aansluitingstreffer te komen, maar zijn volley vloog voorlangs. Aan de overkant kwam Najar nog twee keer dicht bij de 0-3, maar die nachtmerrie bleef de Buffalo’s bespaard.

Anderlecht verwerft zo wel een ideale uitgangspositie voor de terugwedstrijd in het Astridpark volgende week. In Brussel lijken ze nu al quasi zeker van een bekerfinale, waarin paars-wit het meer dan waarschijnlijk zal opnemen tegen competitieleider Club Brugge, dat gisteren stadsgenoot Cercle met 5-1 wegblies.

Opmerkelijk: Gent kon al 3001 dagen niet meer winnen van Anderlecht, en daar lijkt vooralsnog geen verandering in te komen.

Belangrijkste fases:

29’ Na diezelfde hoekschop komt de bal via enkele tussenstations tot bij Neto. Die gaat egoïstisch zelf zijn kans, Proto redt met de voet. De bal voor doel leggen was een veel betere optie geweest, dat beseft ook Brecht Dejaegere.

32’ GOAL! Na een knappe een-twee haalt Conte de achterlijn, hij trekt goed voor en de kleine Najar kan overhoeks koppen. De bal verdwijnt hobbelend en via een Gents been in doel: 0-1 voor Anderlecht!

46’ Daar is AA Gent al: Laurent Depoitre kruipt goed voor Heylen en schiet in de draai maar een paar centimeters naast de kooi van Proto. Anderlecht ontsnapt meteen.

56’ GOAL! Najar en Conte zetten een razendsnelle counter op en bedienen Vanden Borre. Die wipt de bal over de uitgekomen Sels in het zijnet: 0-2!

69’ Opeens verschijnen de Buffalo’s voor Proto. Simon legt nog goed af tot bij Milicevic, maar die is te verrast om de aansluitingstreffer binnen te prikken.

73’ Najar slalomt zich een weg doorheen het Gentse strafschopgebied en heeft pech dat zijn knappe poging in hoekschop verdwijnt. De 0-3 was ei zo na een feit.

82’ Simon haalt goed de achterlijn, maar zijn voorzet lijkt aan alles en iedereen voorbij te gaan. Brecht Dejaegere levert toch een knappe inspanning en kan nog afdrukken, maar ook hij schiet voorlangs.