© AFP

Mbemba en Mbokani verliezen halve finale Afrika Cup van Ivoorkust

Een sterk Ivoorkust heeft de Belgische delegatie van Congo DR van de finale van de Afrika Cup gehouden. Ondanks een doelpunt van Dieumerci Mbokani beten de Congolezen in het zand: 3-1. Ivoorkust neemt het in de finale op tegen de winnaar van de andere halve finale, waar Ghana Equatoriaal Guinea bekampt.

wic

Ivoorkust had de overhand tegen Congo en klom na twintig minuten op voorsprong toen Yaya Touré een afvallende bal vanop de rand van de zestien aan 125 kilometer per uur in doel knalde. Doelman Kidiaba verschroeide zijn handen bijna aan de raket die de man van Manchester City afvuurde. Drie minuten later hingen de bordjes echter alweer gelijk. Congo kreeg een penalty na handspel in de zestien, ex-Anderlecht-spits Dieumerci Mbokani slenterde naar de bal en deponeerde hem precies in de rechterbenedenhoek.

Congo vatte moed, maar kreeg op slag van rust een tweede optater. Gervinho werd mooi vrijgespeeld en rondde knap af: de Oranje Olifanten mochten met 2-1 de rust in. Na rust werd Mbokani vervangen door Cercle Brugge-spits Junior Kabananga, maar dat bracht bij de Congolezen ook maar weinig zoden aan de dijk. Het was zelfs Wilfried Kanon die uit een rebound op corner de 3-1 op het bord bracht. Aan die stand kon ook invaller Neeskens Kebano (Charleroi) ook niets meer veranderen. Anderlecht-verdediger Chancel Mbemba, die de hele wedstrijd op het middenveld speelde, kwam in het slot nog dicht bij de 3-2, maar hij kopte een hoekschop aan de eerste paal naast doel.

Doelmannen Kudimbana (Oostende), Parfait Mandanda (Charleroi) en Hervé Kage (Genk) bleven de hele wedstrijd op de bank. Bij de Ivorianen was Lokeren-doelman Copa hetzelfde lot beschoren.

Ivoorkust speelt de finale van de Afrika Cup, waar het zal spelen tegen de winnaar van het duel tussen Ghana en Equatoriaal.