© EPA

Meest succesvolle Duitse trainer ooit overleden

De Duitse voormalige voetbaltrainer Udo Lattek is zondag in een verzorgingstehuis in zijn woonplaats Keulen op tachtigjarige leeftijd overleden. Dat bevestigde zijn ex-club Bayern München woensdag.

Lattek leed al jaren aan de ziekte van Parkinson. Zijn gezondheid was de laatste tijd snel achteruitgegaan. ‘Zijn overlijden heeft ons diep geraakt’, vertelde Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. ‘Udo was een van de succesvolste Duitse coaches en bovendien decennialang een van de belangrijkste sportpersoonlijkheden ter wereld. Bayern verliest een groots man, ik verlies een persoonlijke vriend en mentor.’

Udo Lattek is de succesvolste trainer in de Duitse voetbalgeschiedenis. In zijn 35-jarige trainerscarrière (1965-2000) won hij in totaal vijftien titels. In Duitsland zorgde hij met acht landstitels voor een record. In 1974 veroverde hij met Bayern München Europacup I, vijf jaar later bezorgde hij de toenmalige grootmacht Borussia Mönchengladbach de UEFA Cup. In 1982 hielp hij FC Barcelona aan de Europese Beker voor Bekerwinnaars. Bij de Catalanen had hij onder meer Diego Maradona onder zijn hoede.

In 1983 keerde hij naar Bayern terug, vier jaar later ging hij aan de slag als technisch directeur bij FC Keulen, waar hij in 1991 ook één wedstrijd op de bank zat. Een jaar later trainde hij Schalke 04 nog een half seizoen en in 2000 keerde hij voor de allerlaatste keer terug om het destijds financieel geplaagde Borussia Dortmund in de laatste vijf duels voor degradatie te behoeden.

Na zijn trainerspensioen schreef hij nog columns in de krant Die Welt en het voetbaltijdschrift Kicker. Tot 2011 was hij een vaste gast in het voetbalpraatprogramma Doppelpass op de Duitse zender Sport 1.