© BELGA

Vier Vlamingen op longlist Gouden Boekenuil

De vakjury van de Gouden Boekenuil heeft uit meer dan 370 boeken een longlist met twintig werken gedistilleerd. De lijst met kanshebbers voor de Gouden Boekenuil 2015 telt vier Vlaamse auteurs. Dat meldt de organisatie van de literaire prijs woensdag.

De Vlaamse kanshebbers zijn Fikry El Azzouzi met het boek ‘Drarrie in de nacht’, Mark Schaevers met ‘Orgelman’, Peter Terrin met ‘Monte Carlo’ en Peter Vermeersch met ‘Ex. Over een land dat zoek is’.

De veertien Nederlandse kanshebbers zijn Hanna Bervoets met ‘Efter’, Jeroen Brouwers met ‘Het hout’, Joost de Vries met ‘Vechtmemoires’, Bregje Hofstede met ‘De hemel boven Parijs’, Michel Krielaars met ‘Het brilletje van Tsjechov’, Guus Kuijer met ‘De Bijbel voor ongelovigen’, Alexander Münninghoff met ‘De stamhouder’, Gustaaf Peek met ‘Godin, held’, Nina Polak met ‘We zullen niet te pletter slaan’, Pieter Steinz met ‘Made in Europe’, Kees ‘t Hart met ‘Teatro Olimpico’, Astrid Theunissen met ‘De schelmenjaren van Martin Bril’, Franca Treur met ‘De woongroep’, Rob van Essen met ‘Hier wonen ook mensen’, Niña Weijers met ‘de consequenties’ en tot slot Maartje Wortel met ‘IJstijd’.

De vijf werken die de shortlist halen, maakt de jury op 25 februari bekend. De prijs zelf wordt op 30 april uitgereikt. De Gouden Boekenuil is goed voor 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. Friedl’ Lesage van Radio 1 zit de jury voor.