© Petra Urban

Tijl Teckmans gaat met vader in de clinch

Tijl Teckmans (32) is woensdagnamiddag in de clinch gegaan met zijn vader, toen die kwam getuigen voor het Antwerpse assisenhof. De beschuldigde wond zich zichtbaar op, sprong recht en maakte hem allerlei verwijten, die de vader op zijn beurt pareerde. Assisenvoorzitter Michel Jordens moest een einde maken aan het gekibbel.

Meester Jef Vermassen, advocaat van de ouders van Britta Cloetens, bedankte Harry Teckmans. "Zonder uw ingrijpen hadden we hier misschien zonder een bekentenis gezeten", zei hij. Het was Harry Teckmans immers die naar de politie was gestapt nadat Tijl tegen zijn toenmalige vriendin had verklaard dat hij wel degelijk iets te maken had met de dood van Britta.

Meteen daarna confronteerde Vermassen de getuige met verklaringen die Tijl Teckmans had afgelegd op de eerste dag van het assisenproces. Hij had toen onder meer gesteld dat hij nooit wat kreeg van zijn vader, dat hij in een leeg huis moest verblijven en dat zijn vader met iedereen ruzie maakte. En dat terwijl Harry Teckmans voor de assisenjury had proberen uiteenzetten dat hij altijd het beste voor zijn zoon had voorgehad en dat het de moeder van Tijl was die hem had verwaarloosd.

"Sorry, maar je maakt mij niet meer wijs dat je er voor mij wilde zijn", riep een emotionele Tijl Teckmans zijn vader toe. "Je hebt me een aantal keer uit de nood geholpen, maar je hebt met er net zo goed ingeduwd. Ik wilde zelf naar de politie gaan met mijn verklaring, maar je hebt het achter mijn rug gedaan."

Het kwam tot een felle woordenwisseling tussen vader en zoon, waarop voorzitter Jordens de discussie stopzette. "De wateren zijn duidelijk te diep om hier ter zitting uit te klaren", stelde hij.

De laatste getuige voor woensdag is Tijls ex-vriendin Marijke.

Herbeleef de procesdag minuut per minuut

Tijl Teckmans barst in tranen uit bij wanhopige vraag moeder Britta Cloetens

© Petra Urban

Op de vierde dag van het proces tegen Tijl Teckmans is Karin Tack, de moeder van slachtoffer Britta Cloetens, als eerste getuige aan het woord gekomen. Later komen onder meer de buurman en een vriendin aan het woord. In de namiddag volgen familie en collega’s van Tijl Teckmans.

Een opvallend moment in de voormiddag was toen Karin Tack zich rechtstreeks tot de beklaagde wendde. “Mag ik u vragen om het lichaam van Britta te kunnen teruggeven, zodat wij misschien een afscheid kunnen krijgen en een plaatsje voor haar kunnen maken?”, luidde de vraag.

Tijl Teckmans barstte daarop in tranen uit. “Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik heb mijn best gedaan om zoveel mogelijk informatie te geven en te helpen zoeken. Ik kan niet beginnen beschrijven hoeveel pijn ik voel”, antwoordde hij stotterend.

“Wat is er met haar gebeurd?”, vervolgde Karin Tack. “Het is zoals ik verteld heb. Ik weet dat veel mensen me niet geloven. Ik heb haar gekend als een heel sympathieke vrouw, als iemand die heel vrolijk was.”

“Denkt gij dat we haar nog kunnen terugvinden?” wilde Britta’s mama weten. “Ik ben daar zeker van. Ik heb tijdens het onderzoek dingen gedaan die me in problemen konden brengen, maar ik wist dat het belangrijker was dat zij gevonden werd.”

“Maar je kunt het ons niet zeggen?” “Ik kan niet meer vertellen dan ik al verteld heb. Ik voel me daar verschrikkelijk door. Het spijt me.”

Lieve dochter

De voorzitter stelde ook heel wat vragen over de persoonlijkheid van Britta Cloetens. “We missen haar enorm, ze is altijd een lieve dochter geweest. Ze heeft altijd veel voor ons betekend, heeft ons gesteund in moeilijke dagen. Ze was helemaal geen probleemkind, was nooit ziek, heeft altijd goed gestudeerd. In 2009 hebben we met z’n drieën een appartement voor haar gekocht: Danny (Britta’s stiefvader, red.), Britta en ik. Alleen zou het te zwaar voor haar zijn geweest. Ze heeft er twee jaar gewoond voor haar verdwijning. Ze had liever een nieuw appartement dan een oud huis dat nog helemaal moest opgeknapt worden. Iets huren, dat vond ze verloren geld.”

Uit het verhoor blijkt dat de moeder geen geloof hecht aan het verhaal dat Tijl Teckmans over de feiten doet. Hij beweert dat er wederzijds geflirt is in de Honda-garage en dat er daarna seksuele avances zijn gemaakt. “Daar kan ik Britta helemaal niet in terugvinden”, was het antwoord. “Daar ken ik ze te goed voor. Dat kan gewoonweg niet. Ik denk dat je veel moeite zult moeten doen om bij Britta iets verder te geraken. Door haar schuchtere karakter had ze moeite om vrienden te maken en een relatie te beginnen. Ze nam te veel afstand.”Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio