© Marc Van Meeuwen

Nieuwe vogelsoorten duiken op in natuurgebied Averbode Bos & Heide

Het gaat goed met het vogelbestand in natuurgebied Averbode Bos&Heide. Op 493 uur werden in 2014 zo’n 407.000 overtrekkende vogels te boek gesteld. Tussen deze gevederde gasten waren vogelsoorten waargenomen die nieuw zijn in het gebied.

Stefan Helsen

Natuurreservaat Averbode Bos & Heide dat de gemeenten Laakdal, Tessenderlo en Scherpenheuvel bestrijkt, maakt deel uit van het Merodegebied en is eigendom van Natuurpunt. Na de grote natuurinrichtingswerken van enkele jaren geleden lijkt de natuur er zich spectaculair te herstellen. Om het herstel op te volgen brengen vrijwilligers van Natuurpunt elk jaar de broedvogels, de planten, de insecten en de zoogdieren in kaart. Ook de vogeltrek wordt er zo goed mogelijk opgevolgd van op een vogeltrektelpost.

“Tot 2013 werden er 189 vogelsoorten gespot in het gebied, in 2014 kwamen er daar nog acht soorten bij”, zegt Koen Leysen van Natuurpunt. “Opvallend hierbij is dat het vaak over vogels gaat die gebonden zijn aan water of droogvallende oevers. Zo zijn de vennen Nooit Gedacht in de Looise heidevlakte en het Munninckxgoor ware vogelmagneten. Al is het wel jammer dat veel vogels er ongewild verjaagd worden door wandelaars, loslopende honden, ruiters… die niet op paden blijven.”

Foto - Steltkluut, door Marc Van Meeuwen

*******Lees het hele verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen – editie Kempen ******

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio