Vermoedelijke handlanger Nemmouche uitgeleverd aan ons land

Nacer Bendrer, een 26-jarige man uit Marseille, wordt door Frankrijk uitgeleverd aan ons land. De man wordt door Belgische speurders beschouwd als een handlanger van Mehdi Nemmouche, de verdachte van de aanslag op het Joods Museum. Bendrer zou logistieke steun verleend hebben voor de aanslag.

kidr

Uit het onderzoek bleek dat de 26-jarige Bendrer Nemmouche in de weken voor de aanslag herhaaldelijk ontmoette, in Brussel en Marseille. Nacer Bendrer verbleef tussen 1 juni 2008 en 2 december 2010 in dezelfde gevangenis als Mehdi Nemmouche, in Salon-de-Provence. In die periode zouden een groep gedetineerden in die gevangenis zich bekeerd hebben tot een radicaal-religieuze stroming en Nemmouche en Bendrer zouden de meest actieve leden van die groep geweest zijn.

Bendrer minimaliseert dat verhaal maar uit het onderzoek zou wel blijken hij en Nemmouche na hun hechtenis en in de weken voor de aanslag contact hielden. Nemmouche zou Bendrer begin april 2014 vanuit Brussel gebeld hebben, waarna Bendrer naar Brussel zou gereisd zijn. Twee weken later zou Nemmouche dan op zijn beurt naar Marseille gereisd zijn.

De speurders vragen zich ook af waarom Nemmouche na de aanslag terugkeerde naar Marseille. Bovendien bleek Nacer Bendrer bij zijn arrestatie op 9 december in het bezit van twee automatische pistolen, een jachtgeweer, een lader en munitie maar ook en vooral een automatisch geweer van het type kalasjnikov. Dat wapen zou veel gelijkenissen vertonen met het wapen dat Nemmouche zou gebruikt hebben bij de aanslag op het Joods Museum op 24 mei, waarbij vier doden vielen.

Bendrer ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag en verzet zich tegen zijn uitlevering.