© rr

Aanhangers ISIS kozen op Twitter hoe Jordaanse piloot moest sterven

Duizenden sympathisanten van de terreurbeweging Islamitische Staat stelden enkele dagen nadat de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh werd gevangengenomen door ISIS enkele ‘ziekelijke’ executiemethoden voor op Twitter. Dat meldt de Britse krant Daily Mail woensdag.

skn

Twee van de voorgestelde methoden om de piloot te executeren werden dinsdag ook effectief uitgevoerd. De gruwelijke video die 22 minuten duurt, waarin Kasasbeh om het leven werd gebracht, werd dinsdag door ISIS de wereld ingestuurd. In de video is te zien hoe de Jordaanse piloot, gekleed in het kenmerkende oranje pak, eerst levend wordt verbrand terwijl hij gevangen zit in een kooi. Daarna wordt het lichaam van Kasasbeh overreden door een bulldozer.

Met deze gruwelijke executie heeft ISIS een nieuwe stap gezet in haar zoektocht om te choqueren. Die nieuwe methode doet sterk vermoeden dat ISIS zich heeft laten beïnvloeden en inspireren door de Twittercampagne met de Arabische hashtag #SuggestAWayToKillTheJordanianPilotPig van ISIS-sympathisanten.

‘Niet met een mes of een kogel’

In een filmpje beweert een vrouw dat ze de moeder is van een Syriër die is gedood door luchtaanvallen waar de Jordaanse piloot aan deelnam. Zij stelt voor dat Kasasbeh geen barmhartige dood mag sterven: ‘laat hem niet sterven door een mes of een kogel’.

Een ander gruwelijk idee voor de wijze waarop de Jordaanse piloot zou gedood moet worden, komt van een Twitteraar die zich Abu Ishaq Sophistication noemt. Hij stelt voor om Kasasbeh in een tank te stoppen en die vervolgens in brand te steken, of om hem te onthoofden met acupunctuurnaalden gedoopt in bijtend zuur.

Een tweede hashtag die vaak werd gebruikt door aanhangers van ISIS op Twitter is #WeAllWantToSlaughterMoaz. Meer dan 11.000 keer werd deze hashtag gebruikt en werden er suggesties gedaan om de Jordaanse piloot een gruwelijke dood te laten sterven.

Omgebracht op 3 januari

Vorige week verstreek een ultimatum dat ISIS had gesteld aan de regering van Jordanië. ISIS eiste de vrijlating van de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi, die al jaren in een Jordaanse cel wacht op de voltrekking van haar doodvonnis.

De Jordaanse regering was bereid daarop in te gaan als de piloot zou worden vrijgelaten. Als de piloot daarentegen werd gedood, zouden ze elke ISIS-gevangene die ze hebben executeren.

De piloot werd sinds 24 december door ISIS gegijzeld nadat zijn F-16 neerstortte boven Raqqa, het bolwerk van de terreurorganisatie in Syrië. Hij werd vastgehouden samen met Kenji Goto, een Japanse journalist.

Zaterdag onthoofdde ISIS Kenji Goto , enkele dagen voordien hadden ze een Japanse zakenman vermoord die samen met hem gegijzeld was.

Volgens de Jordaanse staatstelevisie is de piloot op 3 januari door ISIS omgebracht.