© REUTERS

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Invloedrijke imam roept op ‘terroristen te doden en kruisigen’

De imam van de al-Azharmoskee in Caïro, een van ‘s werelds belangrijkste soennitische autoriteiten, roept op tot het ‘doden en kruisigen’ van de leden van Islamitische Staat (IS) nadat de groepering een Jordaanse gevechtspiloot levend verbrandde. De moskee maakt deel uit van de universiteit met dezelfde naam, een van de oudste universiteiten ter wereld.

lbo

IS verspreidde dinsdag een video waarvan het zegt dat daarin de Jordaanse piloot levend wordt verbrand. Mu’adh al-Kasasbeh werd in december gevangen genomen en zou volgens het Jordaanse leger al op 3 januari gedood zijn.

Sjeik Ahmed al-Tayeb, grote imam van al-Azhar, heeft ‘deze laffe terroristische handeling scherp veroordeeld, die noopt tot de in de Koran voorziene straf voor deze verdorven agressoren die Allah en zijn profeet bestrijden: de dood, de kruisiging of de amputatie van hun handen en voeten’. Al-Tayeb noemde IS ook een ‘duivelse’ organisatie. Hoewel IS zich ook beroept op het islamitisch recht, is er geen basis voor de rechtvaardiging van zo’n straf, aldus al-Tayeb.

Jordanië heeft woensdag twee Iraakse jihadi’s opgehangen, als antwoord op de dood van al-Kasasbeh.