© Belga

Gent-voorzitter De Witte plant opnieuw competitiehervorming

Ivan De Witte, nochtans één van de initiatiefnemers van het huidige competitiesysteem, wil tegen 2016 opnieuw gaan voetballen in een andere competitievorm. De voorzitter van KAA Gent wil dat de Jupiler Pro League zich beperkt tot een samenstelling van 14 ploegen en dat tweede klasse gevoelig inkrimpt van 18 naar 10 clubs.

qyen

Nu Moeskroen-Péruwelz financieel in vuile papieren zit en het leeuwendeel van de tweedeklassers niet voldoet aan de criteria om hun licentie te vernieuwen (om nog maar te zwijgen van de derdeklassers), komt De Witte tot de vaststelling dat er te veel profclubs zijn in België. 'In mijn plan voorzie ik ruimte voor 24 profclubs, 14 in de Jupiler Pro League en 10 in tweede klasse. Ik geloof dat 24 een goed een leefbaar getal is', vertelt de voorzitter van de Buffalo's aan Sudpresse.

'Elke club zou dan ook een pak minder wedstrijden moeten spelen. Sommige ploegen spelen nu tot wel 42 wedstrijden per seizoen.' Dat geldt voor de twee ploegen uit Play Off I en Play Off II die barragewedstrijden spelen voor het laatste Europese ticket.

Het enige punt dat voor De Witte nog voor discussie vatbaar blijft is de situatie van de degradatiekandidaten. 'Idealiter zakt de laatste in de stand en spelen plaatsen 12 en 13 de eindronde met de hoogvliegers uit tweede klasse. Dan zit je echter met een Play Off I van vijf ploegen waarbij elke speeldag een ploeg aan de zijlijn moet toekijken.'

'Daarom stel ik voor dat we de twee laatste ploegen direct naar de eindronde sturen, maar de details kunnen nog besproken worden. De basis staat er alvast. Ik denk dat deze formule een vooruitgang zou zijn voor het Belgische voetbal', besluit De Witte.

Eerdere voorstellen mislukt

Het is niet het eerste voorstel dat van de tong rolt van een voorzitter van een topclub uit eerste klasse. Ook Standard-preses Roland Duchâtelet mijmerde al over het idee van 24 clubs verdeeld over 2 reeksen. Hij beoogde een competitievorm waar de profclubs voor Nieuwjaar in twee reeksen van 12 ploegen zouden worden onderverdeeld, nadien zouden er drie minicompetities komen met acht ploegen.

Zijn voorstel werd stilletjes afgevoerd, net als een derde voorstel van de Nationale Voetballiga, de belangenvereniging van de tweedeklassers.

De Witte zou echter graag zijn plan uitgevoerd zien tegen het seizoen 2016-2017. Dan moet hij wel 13 van de 16 stemmen halen in de Algemene Vergadering van de Pro League. Zijn voorstel moet ook goedgekeurd worden voor 16 maart, de vergadering van 6 maart wordt dus allicht bepalend.