© pn

BOB was nog nooit zo nuchter

Bij de afgelopen BOB-controles bliezen 8.994 of 2,8 procent van de bestuurders positief. Dat is het laagste percentage positieve bestuurders sinds de start van de BOB-campagnes, zo meldt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

jns

Er werden tijdens de afgelopen BOB-campagne 321.156 bestuurders gecontroleerd op rijden onder invloed. Dat is op een na het hoogste aantal gecontroleerde bestuurders ooit. In vergelijking met vorig jaar werden er iets minder bestuurders gecontroleerd (342.547 tijdens de BOB-campagne 2013-2014, 3,2 procent was positief), maar nog altijd meer dan de vooropgestelde 250.000 controles.

Van alle provincies werden in Antwerpen de meeste alcoholcontroles uitgevoerd: bijna een op de vier van de testen (24 procent) werd in deze provincie afgenomen. Antwerpen wordt gevolgd door Oost-Vlaanderen. Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen volgen respectievelijk op de derde en vierde plaats.

Met 1,8 procent positieve bestuurders scoort de provincie Antwerpen ook opmerkelijk beter dan het nationaal gemiddelde (2,8 procent). In tegengestelde zin scoren de provincies Henegouwen en Waals-Brabant ver boven het nationaal gemiddelde. De kans op een alcoholcontrole is er ook het kleinst van alle provincies.