© WAS

Yasmine Kherbache blijft toch fractieleidster sp.a

Kamer- en gemeenteraadslid Monica De Coninck (sp.a) lijkt het onderspit te delven in het conflict rond Yasmine Kherbache als fractievoorzitster. Zij legde gisterenavond op het Antwerpse partijbestuur al haar functies neer. Kherbache blijft voorlopig fractievoorzitster in de Antwerpse gemeenteraad.

svw

Nadat was uitgelekt dat Kherbache haar functie als fractieleidster neerlegde, zorgde dit voor heel wat speculatie. Om de rangen binnen de Antwerpse afdeling weer te sluiten, besliste het partijbestuur even voor middernacht om twee bemiddelaars op pad te sturen: voormalig schepen Robert Voorhamme en gedeputeerde Inga Verhaert. Verhaert woont in Kalmthout en staat dus los van de gewoel binnen de Antwerpse afdeling.

De Coninck kondigde aan afstand te doen van haar functies en ambities. Of zij ook stopt met haar herstructureringsopdracht van sp.a-Antwerpen was gisterenavond nog niet duidelijk. Kherbache lijkt dus versterkt uit het conflict te komen. Zij blijft voorlopig toch nog fractieleidster in de gemeenteraad en Antwerps partijvoorzitster.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maya Detiège neemt getrouwen van Patrick Janssens op de korrel

Maya Detiège in de Antwerpse gemeenteraad

Maya Detiège in de Antwerpse gemeenteraad© GVA

Het rommelt fameus binnen de Antwerpse afdeling van de sp.a. Dat conflict kwam maandag helemaal aan de oppervlakte bij het ontslag van Yasmine Kherbache als fractieleider in de gemeenteraad en wordt onomwonden bevestigd door gemeenteraadslid Maya Detiège. “Ik wil geen namen noemen, maar het zijn mensen die in het kielzog van Patrick Janssens groot zijn geworden die nooit hebben kunnen verdragen dat Yasmine als nummer 1 naar voor werd geschoven”, zo legde Detiège vanochtend op Radio 1 een diepliggend conflict bloot. Intussen bevestigde voorzitter Bruno Tobback dat hij komt bemiddelen in Antwerpen.

De mensen waar Detiège op alludeert zijn ongetwijfeld figuren uit het vroegere stadsbestuur als Robert Voorhamme en Kathleen Van Brempt. Volgens de dochter van oud-burgemeester Leona Detiège willen zij bewuste schade aanrichten door onder andere naar buiten te lekken dat ze geen managementkwaliteiten zou hebben. “Dan komt er een moment dat je als fractieleider een duidelijk signaal moet geven en dat heeft Yasmine nu gedaan”, aldus Detiège, die bevestigt dat Kherbache wel gewoon voorzitter van sp.a Antwerpen blijft. Detiège neemt woorden in de mond als “verrottingsstrategie” en “mensen die op een brutale manier aan politiek doen”.

Janssensgetrouwen

De problemen ontstonden volgens Detiège na de dramatisch verloren gemeenteraadsverkiezingen van 2012 en het vertrek van voormalig burgemeester Patrick Janssens. Yasmine Kherbache werd toen naar voor geschoven als nieuwe socialistische nummer 1 en dat zouden oude getrouwen nooit hebben kunnen verkroppen. “Anderen die altijd hebben afgehangen van de nummer 1 zijn bijzonder onzeker geworden en daardoor is het de mist ingegaan.”

De zaken escaleerden volgens Detiège helemaal bij de lijstvorming bij de nationale verkiezingen waarbij Kherbache pas de derde plaats kreeg op de Vlaamse lijst. De Antwerpse sp.a-lijsten werden toen opgesteld door Kathleen Van Brempt. “Het is een fout die bij veel partijen wordt gemaakt om mensen die zelf op de lijst staan, de lijst te laten opstellen.”

Verzoening

Detiège komt naar eigen zeggen met deze versie naar buiten om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de conflicten. “Ik heb deze zaken al tegen die bewuste mensen gezegd, maar als er niets verandert, moet ik het op een andere manier proberen. Ik denk dat de stap die Yasmine nu zet wel indruk maakt.”

Nu de etterende wonde is blootgelegd is het nu tijd voor overleg en verzoening vindt Detiège. “De bedoeling is om terug een ploeg te vormen. Het kan lukken als bepaalde mensen inzien dat ze fout bezig zijn.”

Tobback bemiddelt

Maar wie wordt dan de nieuwe fractieleider? “Eerst moeten de gemoederen bedaren, daarna beslissen we daarover.” Detiège vindt het alleszins een goede zaak dat voorzitter Bruno Tobback zelf komt bemiddelen. “Hij is een buitenstaander die los staat van bepaalde gevoeligheden. Hij zou een frisse wind kunnen brengen.”

Bekijk de analyse van politicoloog Dave Sinardet op ATV: