© BELGA

Sprankelend Club Brugge mag zich opmaken voor bekerfinale

Club Brugge heeft een flinke optie genomen op de finale van de Cofidis Cup. De leider in de hoogste voetbalklasse versloeg stadsgenoot Cercle in een erg genietbare heenmatch van de halve finale met 5-1. De score had nog veel hoger kunnen oplopen in het voordeel van Club Brugge, maar blauw-zwart wrong een karrenvracht aan kansen de nek om. Cercle speelde 25 minuten met 10 man na een tweede gele kaart voor Bourdin. De terugmatch van volgende week woensdag is een formaliteit.

Cercle-trainer Arnar Vidarsson riep vooraf eigenlijk al het onheil over zijn ploeg af. Hij zette een rits ervaren jongens op de bank: Hans Cornels, Bart Buysse en Maarten Martens stonden niet in de basis terwijl Cercle ook al sterkhouders als Faris Haroun geblesseerd moest missen. Club-coach Preud'homme miste Vormer, Oulare en Refaelov. Hij gunde de Braziliaan Claudemir zijn eerste basisplaats en posteerde Tom De Sutter diep in de spits.

Club Brugge trok zoals verwacht meteen het spel naar zich toe. Blauw-zwart had meer dan 60% balbezit en dwong ook enkele prima kansen af. Claudemir liet na 8 minuten de 1-0 liggen, maar 6 minuten later prikte Gedoz toch de openingsgoal op het bord. De Braziliaan mocht na een slim tikje van De Sutter alleen op Werner af en prikte de bal keurig in het hoekje. Club liet de teugels een beetje vieren en betaalde dat op slag van rust cash. Stipe Bacelic-Grgic kreeg veel te veel ruimte van de thuisverdediging en liet Kujovic kansloos met een lage schuiver: 1-1. Een koude douche voor blauw-zwart.

Vier goals en rode kaart in dolle tweede helft

We weten niet wat Michel Preud'homme in de kleedkamer zijn troepen heeft toegeschreeuwd, maar Club Brugge begon als door een wesp gestoken aan de tweede helft. Dat resulteerde meteen in de 2-1 van Tom De Sutter, die in de rebound de bal met een volley via de grond binnenwerkte. Wat volgde was een stormloop van 40 minuten richting het doel van Cercle Brugge. Groen-zwart zag alle kleuren van de regenboog en liet bovendien verdedigend flink wat steken vallen. De 3-1 van Vazquez - slimme dribbel, gevolgd door een knal in het dak van het doel - kwam er veel te gemakkelijk. Een minuut later slikte Pierre Bourdin tot overmaat van ramp voor Cercle zijn tweede gele kaart. Met tien tegen elf werd het helemaal pompen of verzuipen voor de Vereniging. Het werd uiteindelijk verzuipen. In het slotkwartier maakten Izquierdo en Storm (op aangeven van de teruggekeerde Tuur Dierckx) Cercle helemaal af. Het blauw-zwarte deel van Brugge kon de pret niet op. Zij mogen hun tickets voor de bekerfinale boeken.

Finale tegen Anderlecht of AA Gent?

De terugmatch wordt volgende week woensdag 11 februari afgewerkt. De bekerfinale staat op zaterdag 21 maart op het programma in Brussel. Tenzij Club Brugge in de Europa League Aalborg kan uitschakelen. Dan wordt de finale op zondag 22 maart gespeeld. Tegenstander wordt dan Anderlecht of AA Gent. Die twee clubs werken woensdag hun heenmatch in de halve finale af.

Opmerkelijk: Tom De Sutter scoorde pas zijn allereerste doelpunt voor Club Brugge tegen zijn ex-ploeg Cercle Brugge.

Hoogtepunten

8 ‘ Claudemir heeft de 1-0 aan de rechtervoet maar de Braziliaan mist zijn schot. Hij krijgt de bal voor de voet via een magistraal hakje van Vazquez maar de debutant trapt onbesuisd over.

14 ‘ Felipe Gedoz scoort voor Club Brugge. Tom De Sutter is sterker en slimmer dan De Kegel en geeft de bal mee met Gedoz. De Braziliaan heeft de goede vorm te pakken en tikt het leer simpel voor doelman Werner: 1-0.

29 ‘ Izquierdo snijdt door de groen-witte verdediging en legt af tot bij Tom De Sutter. De diepe spits twijfelt niet maar hij knalt staalhard op de vuisten van Werner. Vazquez trapt de corner op de kruin van dezelfde De Sutter maar doelman Werner is bij de pinken.

45 ‘ Stipe Bacelic-Grgic scoort voor Cercle Brugge. Stipe Bacelic-Grgic krijgt veel ruimte en mag vrij oprukken. Hij drijft de bal op en knalt dan onhoudbaar binnen. Wat een opdoffer voor de thuisploeg. Een leuk toetje voor de Vereniging op het einde van deze eerste helft: 1-1

49 ‘ Tom De Sutter scoort voor Club Brugge. Izquierdo maakt een actie op de linkerflank en zet dan voor. Mechele kopt op de lat maar in de rebound knalt Tom De Sutter raak. Zo breekt de spits eindelijk de ban tegen zijn ex-ploeg: 2-1.

62 ‘ Víctor Vázquez scoort voor Club Brugge. De Spanjaard laat een staaltje van zijn klasse zien. Hij goochelt wat met de bal aan de rand van de zestien en hamert het leer bal dan staalhard met zijn rechter in het dak van het doel. De witte muur wordt zo helemaal gesloopt: 3-1.

62 ‘ Pierre Bourdin van Cercle Brugge krijgt een 2e keer geel en dus rood. Nieuwe opdoffer voor Cercle. De centrale verdediger Bourdin probeert een steek op te raken die de jonge Maertens liet vallen en velt hierbij Tom De Sutter. De Vereniging moet met een mannetje minder ver.

72 ‘ Wissel bij Club Brugge. Tuur Dierckx komt in de plaats van Tom De Sutter.

Tuur Dierickx krijgt na zijn avontuur bij KV Kortrijk al snel speelminuten bij blauw-zwart. Het publiek lust er wel pap van.

77 ‘ José Izquierdo scoort voor Club Brugge. De Colombiaan gaat op wandel door de groen-witte verdediging en maakt er een strandwandeling van. Hij legt het leer netjes in het mandje van doelman Werner. Einde verhaal voor de Vereniging.: 4-1

87 ‘ Nikola Storm scoort voor Club Brugge. De invaller maakt ruimte voor zichzelf en trapt dan overhoeks binnen: 5-1.

Bekijk hier de opstellingen en alle hoogtepunten.

De Brugse derby in 40 mooie beelden

© BELGA

© BELGA

© VDB

© VDB

© BELGA

© BELGA

© Photo News

© Photo News

© Isosport

© BELGA

© Photo News

© Isosport

© Photo News

© BELGA

© Photo News

© VDB

© VDB

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© VDB

© VDB

© VDB

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© Isosport

© BELGA

© BELGA

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Isosport

1/40

Club Brugge won dinsdagavond de heenmatch van de halve finale van de Cofidis Cup met 5-1 tegen Cercle Brugge. In een zinderende Brugse stadsderby verzekerde Club zich van een plaats in de bekerfinale over anderhalve maand.

Meer sportnieuws