© KMa

© KMa

© KMa

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

"Fietspad top, maar onteigeningen grotesk"

Na meer dan dertig jaar loze beloftes, zou er eindelijk een fietspad komen langs de levensgevaarlijke Gillès de Pélichylei in ’s-Gravenwezel. De bewoners zijn allemaal voorstander, maar verbazen zich over de grootschaligheid van de onteigeningen

KMa

Erik Joosens (65) woont twee jaar aan de Gillès de Pélichylei, de drukke verbindingsweg tussen Schilde en ’s-Gravenwezel waar meestal veel te harder wordt gereden dan de toegelaten snelheid van 70 kilometer per uur. Te voet of per fiets vertrekken over het 30 centimeter brede fietspad is eigenlijk pure kamikaze. Toch doet Charlotte Verheyen het soms, omdat haar kinderen Eline (6) en Victor (3,5) op school gestimuleerd worden om met de fiets te komen. “Maar eigenlijk is het onverantwoord. Eén zucht van een bus en je steekt onder de wielen”, zegt Charlotte.

Alle buren waren dan ook blij toen ze in het voorjaar van 2014 uitgenodigd werden voor een vergadering over de komst van een fietspad. “Onze euforie was voorbij toen we hoorden hoe ver er onteigend gaat worden. Hoewel de meeste huizen tussen de gracht en hun hagen ruim driënhalve meter ruimte vrij hebben voor een fietspad dat 1,75 meter breed zou worden, wordt vijf meter van de voortuinen ingenomen."

Bij Erik moeten de septische putten verlegd worden. “Ik heb er geen enkel probleem mee dat ze onteigenen tot op de vroegere rooilijn van 9 meter, maar die nieuwe rooilijn van 11 meter is grotesk. Pure geldverkwisting.”

Volgens burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) kwam er geen enkel bezwaar van de bewoners tijdens de inspraakprocedure. “Daarom ben ik nu verbaasd.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen - editie Noord

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio