© rr

© © Twitter

© nytimes

© EPA

1 / 4

IS laat Jordaanse piloot levend verbranden

IS heeft de gegijzelde 26-jarige Jordaanse piloot, Muath al-Kasaesbeh, over wiens vrijlating het vorige week nog onderhandelde met Jordanië, gruwelijk verbrand. Opgesloten in een kooi, en gekleed in het gekende oranje pak.

Simon De Vriendt, Stien Keunen

Op Twitter circuleren gruwelijke beelden van de man die gevangen in een kooi, gekleed in het gekende oranje pak, levend in brand wordt gestoken.

De gruwelijke, volgens de Amerikaanse zender NBC 22 minuten durende, video is gepost via een Twitteradres dat bekend is voor het propaganda voeren voor ISIS, meldde de Britse openbare omroep BBC.

Vorige week verstreek een ultimatum dat ISIS had gesteld aan de regering van Jordanië. IS eiste de vrijlating van de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi, die al jaren in een Jordaanse cel wacht op de voltrekking van haar doodvonnis.

De Jordaanse regering was bereid daarop in te gaan als de piloot zou worden vrijgelaten. Als de piloot daarentegen werd gedood, zouden ze elke IS-gevangene die ze hebben executeren.

De piloot werd sinds 24 december door IS gegijzeld nadat zijn F-16 neerstortte boven Raqqa, het bolwerk van de terreurorganisatie in Syrië. Hij werd vastgehouden samen met Kenji Goto, een Japanse journalist.

Zaterdag onthoofdde IS Kenji Goto, enkele dagen voordien hadden ze een Japanse zakenman vermoord die samen met hem gegijzeld was.

De de Britse openbare omroep BBC en de Arabische nieuwszender al-Arabija melden dat het Jordaanse leger de familie van de piloot ervan op de hoogte heeft gebracht dat hij is gedood.

Volgens de Jordaanse staatstelevisie is de soldaat op 3 januari door IS omgebracht.

In het filmpje is te zien hoe de Jordaanse piloot wordt bewaakt door tientallen gewapende IS-strijders. Daarna is te zien hoe de man wordt opgesloten in een kooi.

De redactie kiest ervoor om de beelden waarop te zien is hoe de piloot levend wordt verbrand, niet te tonen.

Nu in het nieuws