© Reuters

De Jordaanse koning Abdullah II.

De Jordaanse koning Abdullah II.© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: De Jordaanse koning Abdullah II.

Jordanië executeert twee Iraakse militanten als vergelding

Jordanië heeft woensdagochtend twee Iraakse militanten terechtgesteld als vergelding voor de dood van piloot Muaz al-Kassasbeh. Dat maakte een woordvoerder van de Jordaanse regering bekend. De Iraakse militante Sajida al-Rishawi, van wie terreurgroep IS de vrijlating eiste, werd opgehangen samen met Ziyad Karboli, een in 2008 ter dood veroordeelde Al-Qaeda-militant.

jvt

‘Het bloed van de martelaar zal niet vergeefs gevloeid hebben, en onze wraak zal even groot zijn als het verdriet dat alle Jordaniërs geraakt heeft’, verklaarde een militaire woordvoerder dinsdagavond al in een tv-toespraak.

Sajida al-Rishawi was in 2005 ter dood veroordeeld in Amman voor haar rol in een zelfmoordaanslag waarbij 60 mensen omkwamen.

Islamitische Staat (IS) had eerder de vrijlating van de jihadiste geëist in ruil voor de vrijlating van de Jordaanse piloot en de twee eerder gedode Japanse gijzelaars. Jordanië toonde zich bereid op die vraag in te gaan, maar wilde eerst bewijzen zien dat hun piloot nog in leven was. Toen het land die niet kreeg, liepen die onderhandelingen vast.

Volgens Jordanië werd al-Kasasbeh al op 3 januari levend verbrand. Het heeft naar eigen zeggen alles gedaan om de piloot te bevrijden.

De Jordaanse koning Abdullah heeft intussen zijn bezoek aan Washington ingekort en is op de terugweg naar Jordanië. 'Dit is een laffe terreurdaad van een criminele groep die niets met de islam te maken heeft', zei hij in een korte verklaring op televisie.

Invloedrijke imam roept op ‘terroristen te doden en kruisigen’

© REUTERS

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De imam van de al-Azharmoskee in Caïro, een van ‘s werelds belangrijkste soennitische autoriteiten, roept op tot het ‘doden en kruisigen’ van de leden van Islamitische Staat (ISIS) nadat de groepering een Jordaanse gevechtspiloot levend verbrandde. De moskee maakt deel uit van de universiteit met dezelfde naam, een van de oudste universiteiten ter wereld.

ISIS verspreidde dinsdag een video waarvan het zegt dat daarin de Jordaanse piloot levend wordt verbrand . Mu’adh al-Kasasbeh werd in december gevangen genomen en zou volgens het Jordaanse leger al op 3 januari gedood zijn.

Sjeik Ahmed al-Tayeb, grote imam van al-Azhar, heeft ‘deze laffe terroristische handeling scherp veroordeeld, die noopt tot de in de Koran voorziene straf voor deze verdorven agressoren die Allah en zijn profeet bestrijden: de dood, de kruisiging of de amputatie van hun handen en voeten’. Al-Tayeb noemde ISIS ook een ‘duivelse’ organisatie. Hoewel ISIS zich ook beroept op het islamitisch recht, is er geen basis voor de rechtvaardiging van zo’n straf, aldus al-Tayeb.

Jordanië heeft woensdag twee Iraakse jihadi’s opgehangen , als antwoord op de dood van al-Kasasbeh.