Vier Antwerpse gemeenten verlagen de aanvullende personenbelastingen

Foto: Photo News

Vier Antwerpse gemeenten verlagen de aanvullende personenbelastingen

Print

Ondanks de budgettair moeilijke tijden verhogen de Vlaamse gemeenten hun belangrijkste belastingen dit jaar niet. Dat heeft de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) beslist na een eigen rondvraag. Zeven gemeenten verlágen zelfs hun belastingen.

De VVSG vroeg de Vlaamse steden en gemeenten naar hun plannen met de aanvullende personenbelastingen en de opcentiemen op de onroerende voorheffing (het deel van de onroerende voorheffing dat voor de gemeenten en provincies bestemd is, worden opcentiemen genoemd, red.). Samen zijn die goed voor ongeveer 84 procent van de gemeentelijke belastingontvangsten.

De resultaten vielen anders uit dan verwacht. Want ondanks de moeilijke financieel-economische tijden zagen volgens de VVSG slechts enkele van de 308 Vlaamse gemeenten zich gedwongen om hun aanvullende personenbelastingen te verhogen. Het gaat om Baarle-Hertog, Haaltert, Jabbeke, Kluisbergen, Machelen, Oud-Turnhout, Kapellen en Meise.

Beerse en Hamont-Achel verhogen dan weer enkel de opcentiemen, en verlagen de aanvullende personenbelastingen. Maar het meest verrassend is toch dat een aantal gemeenten de aanvullende personenbelastingen zelfs verlaagt. Het gaat om Arendonk, Niel, Peer, Puurs, Riemst, Willebroek en Denderleeuw.

Door de beperkte wijzigingen bedragen de gemiddelde aanvullende personenbelastingen in Vlaanderen nu 7,28 procent, tegenover 7,27 in 2014. De gemiddelde opcentiemen namen dan weer toe van 1.393 tot 1.397.

.

Nu in het nieuws