© AFP

Tsjaadse leger begonnen met grondoffensief tegen Boko Haram in Nigeria

Tsjaadse troepen zijn dinsdag begonnen met een grondoffensief tegen de islamisten van Boko Haram, door vanaf de grens met Kameroen de Nigeriaanse stad Gamboru binnen te vallen. Daar werd zwaar gevochten met de troepen van Boko Haram, die de stad al maanden bezetten.

Tsjaad heeft ook troepen geposteerd aan de grens tussen Niger en Nigeria. Tsjaad grenst enkel in het Tsjaadmeer aan Nigeria. Intussen verhoogt ook Frankrijk zijn inzet in de strijd. Boven Nigeria’s buurlanden voeren Franse vliegtuigen verkenningsmissies uit, hebben officiële Franse bronnen dinsdag bevestigd.

Het is de eerste keer dat de Tsjaadse troepen, die zich al sinds midden januari in Kameroen bevinden met de wil de confrontatie aan te gaan met Boko Haram, het grondgebied van Nigeria binnendringen. Het Tsjaadse leger heeft Gamboru dinsdag een uur lang gebombardeerd en beschoten, en nadien reden Tsjaadse pantserwagens de stad binnen. Zij maakten de weg vrij voor de troepen. Het gaat om ongeveer 2.000 troepen, aldus militaire bronnen. Ook de voorbije dagen lag Gamboru onder vuur van het Tsjaadse leger.

Aan de grens tussen Niger en Nigeria heeft zich “een contingent van ongeveer 400 voertuigen en tanks verzameld van Mamori tot Bosso”. Enkel de rivier Komadougou Yobé scheidt dat contingent van Boko Haram. Dat heeft de privé-radiozender Anfani vanuit het zuiden van Niger laten weten.

Het Tsjaadse offensief komt er aan de vooravond van de Nigeriaanse presidentsverkiezingen, op 14 februari. Huidig president Goodluck Jonathan ambieert een nieuw mandaat in een land dat zwaar lijdt onder, onder meer, het geweld van Boko Haram. Het Nigeriaanse leger ligt al maandenlang onder vuur vanwege hun falen om de islamisten te bestrijden. Maandag nog ontsnapte Jonathan aan een zelfmoordaanslag toen hij een meeting in het noordoosten van Nigeria verliet. Boko Haram controleert grote delen van die regio.

De Tsjaadse troepenbewegingen worden ondersteund door Frankrijk met verkenningsmissies boven Tsjaad en Kameroen, maar niet boven Nigeria zelf. De zo verkregen inlichtingen worden doorgestuurd naar Tsjaad en Kameroen, twee landen die zeer betrokken zijn in de strijd tegen de terreurbeweging.

Het Nigeriaanse leger heeft al laten weten dat de aanwezigheid van buitenlandse troepen op haar grondgebied de territoriale integriteit niet compromitteert.

(belga)

Nu in het nieuws