© EPA

-

Barcelona-voorzitter Bartomeu aangeklaagd wegens belastingontduiking bij transfer Neymar

FC Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu is door onderzoeksrechter Pablo Ruz in staat van beschuldiging gesteld wegens vermoedelijke belastingontduiking bij de transfer van sterspeler Neymar. Dat raakte dinsdag bekend.

Bartomeu zal op 13 februari voor de nationale rechtbank in Madrid moeten verschijnen. Hij was bij Barça de vicevoorzitter toen Neymar, die in 2013 overkwam van Santos, bij de Catalanen tekende. Toenmalig voorzitter Sandro Rosell, die ook aangeklaagd werd door Ruz, stapte in januari 2014 op bij de Spaanse topclub. Hij werd opgevolgd door Bartomeu. Die wordt ten laste gelegd dat hij bij het betalen van een gedeelte van de transfersom voor Neymar 2,8 miljoen euro aan belastingen niet heeft overgemaakt aan de fiscus.

Volgens Spaanse media zal Bartomeu niet het voorbeeld van Rosell volgen en ontslag nemen. Eerder verklaarde hij al dat hij zich kandidaat zal stellen voor de voorzittersverkiezingen die eind dit seizoen plaatsvinden.

Eerder op de dag reageerde FC Barcelona verontwaardigd over de eis van het Spaanse parket om Barça, huidig voorzitter Bartomeu en voormalig voorzitter Sandro Rosell voor de rechtbank te laten verschijnen wegens vermoedelijke fiscale delicten rond de transfer van sterspeler Neymar. De openbare aanklager legde Barça en Rosell ten laste de werkelijke transfersom voor Neymar verborgen gehouden te hebben voor de belastingdienst.

Meer sportnieuws