Harper Lee publiceert ‘vervolg’ To Kill a Mockingbird

Print

Harper Lee in 2007. Foto: AFP

In juli verschijnt een tweede roman van de Amerikaanse schrijfster Harper Lee, meer dan vijftig na haar klassieker ‘To Kill a Mockingbird’.

Harper Lee schreef de roman ‘Go Set a Watchman’, waarin personages uit ‘To Kill a Mockingbird’ voorkomen, al in de jaren vijftig. Op advies van haar uitgever schoof ze het boek aan de kant.

‘Ik vond het een behoorlijke poging’, reageert Harper Lee in een mededeling. ‘Ik ben vereerd en verbaasd dat het na al die jaren gepubliceerd wordt.’

Het boek is nog voor ‘To Kill a Mockingbird’ geschreven en de 88-jarige Harper Lee dacht dat het verloren was. ‘In het boek komt het personage Scout als volwassen vrouw voor. Mijn uitgever die onder de indruk was van de flashbacks naar Scouts kindertijd, overtuigde me om een roman te schrijven vanuit het standpunt van een jonge Scout. Ik was een debutant, dus ik deed wat me werd gezegd.’

‘To Kill a Mockingbird’ - ‘Spaar de spotvogel’ is de Nederlandse titel - kwam in 1960 uit en gaat over racisme en opgroeien tijdens de jaren dertig in het zuiden van de Verenigde Staten. Harper Lee won een Pullitzerprijs voor het boek, waarvan zo’n dertig miljoen exemplaren zijn verkocht.

Na haar klassieker publiceerde de schrijfsters nauwelijks nog iets. Ze was wel nog betrokken bij ‘In Cold Blood’ van Truman Capote.

.

Nu in het nieuws