© Photo News

Vlaamse advocaten verzetten zich tegen nieuwe witwasrichtlijn

De nieuwe maatregel tegen het witwassen van geld en de financiering van misdaad en terrorisme die het Europees Parlement vorige week goedkeurde, vormt ‘een zware schending van de privacy onder het mom van antiterreurmaatregelen’, aldus de Orde van Vlaamse Balies.

Volgens de nieuwe maatregel moeten alle lidstaten van de Europese Unie een centraal register aanleggen waarin de werkelijke, economische eigenaars van ondernemingen en trusts en andere weinig transparante entiteiten worden opgelijst.

De centrale registers, die met elkaar gelinkt worden, moeten toegankelijk zijn voor overheidsdiensten en mensen en organisaties met een ‘legitiem belang’, zoals journalisten, ngo’s en advocaten. Lidstaten kunnen enkel in uitzonderlijke omstandigheden en geval per geval beslissen om de toegang te beperken.

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is

De Orde van Vlaamse Balies is niet tegen controle, maar vreest voor de privacy. ‘Iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. De richtlijn insinueert het omgekeerde en schendt de privacy door bijna elke nieuwsgierige toegang te verlenen tot persoonlijke financiële informatie. Daartegen verzetten wij ons’, zegt Werner Heyvaert, bestuurder financiën bij de Orde van Vlaamse Balies, in een persbericht.

De Orde hoopt het Europees Parlement te overtuigen de richtlijn nog bij te sturen vooraleer ze in maart of april goed te keuren. Mocht dat niet gebeuren, dan is de Orde vastbesloten om via een concrete zaak een prejudiciële vraag te stellen aan het Europees Hof van Justitie.

Nu in het nieuws