© Petra Urban

Speurders en Tijl Teckmans legden 700 kilometer af om Britta te zoeken

De speurders hebben hemel en aarde bewogen om het lichaam van Britta Cloetens (25) terug te vinden. Ze legden ruim 700 kilometer met beschuldigde Tijl Teckmans (32) af in de hoop dat hij zich zou herinneren waar hij haar lichaam gedumpt had, maar tevergeefs. Toch blijft Teckmans hen verwijten dat ze de zoektocht niet ernstig namen. “Ze zijn pas in de Ardennen gaan zoeken nadat ik hen dat gevraagd had. Ze hebben mij nooit au sérieux genomen.”

Belga

Britta verdween op 23 april 2011 na een bezoek aan de Honda-garage in Antwerpen waar Tijl werkte als autoverkoper. De eerste zoekactie onder leiding van de Cel Vermiste Personen vond vijf dagen later plaats in een bosrijk gebied in de buurt van Mechelen, waar haar gsm voor het laatst gecapteerd werd onder een zendmast. Daarna volgden er nog zoekacties in onder meer de kleiputten van Boom, het Zoniënwoud in Brussel en in de omgeving waar Tijl opgroeide. Telkens zonder resultaat.

De beschuldigde bekende intussen dat hij via Brussel richting Ardennen was gereden om het lichaam te dumpen. De speurders reden daar met hem rond in de hoop dat hij zich iets zou herinneren. “De eerste keer was op 23 september 2011. We haalden hem met een anoniem voertuig op en zeiden dat hij maar moest vertellen waar we heen moesten. Hij kreeg dus volledig carte blanche. We reden naar Brussel, het Vierarmenkruispunt en het Leonardkruispunt en reden ook een stukje over de E411 richting Luxemburg, maar hij kon zich totaal niets meer herinneren.”

Op 4 oktober 2011 ging het meteen richting Ardennen. “Hij zei dat het in de buurt van Courrière en Neufchâteau moest zijn, maar toen we daar waren, zei hij dat het allemaal wel op de dumpplek leek, maar dat het daar toch niet was.”

Intussen bleek uit analyse van de modder die aan zijn schoenen kleefde, dat die eerder uit het noordwesten van Antwerpen kwam dan de Ardennen. Het slijk was ook niet afkomstig van zijn woonplaats. De beschuldigde ontkende dat hij die schoenen aanhad wanneer hij Britta ging dumpen, maar kan niet zeggen hoe de modder er dan wel op was geraakt. Hij maakte zich in zijn verhoren kwaad dat de speurders in de omgeving van Lier, Duffel en Mechelen zochten in plaats van in de Ardennen.

“We zijn daarom op 4 juli en 20 augustus 2013 weer met hem op pad geweest. We hebben iedere afrit langs de E411 richting Luxemburg genomen, 26 in totaal, tot bijna in Aarlen. Na iedere afrit controleerden we telkens twee of drie wegen en bleven we rijden tot Tijl zei dat we moesten stoppen. Opnieuw kreeg hij carte blanche, maar het leverde allemaal niets op. Britta blijft onvindbaar.”MEER OVER Assisenzaak Britta Cloetens

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio