Merkel rekent op maandenlange gesprekken met Athene

Angela Merkel Foto: REUTERS

Merkel rekent op maandenlange gesprekken met Athene

Print

De Duitse bondskanselier Angela Merkel denkt dat de gesprekken over een hervorming van de schuldenlast van Griekenland nog maanden in beslag zullen nemen, zo verklaarde een ingewijde dinsdag. Naar verluidt is Merkel van plan in die onderhandelingen een afwachtende houding aan te nemen totdat de lopende ronde van noodfinanciering voor Griekenland ten einde is.

Als Griekenland dan te maken krijgt met een meer dringende financieringsbehoefte, wordt de onderhandelingspositie van Duitsland versterkt. Dit zou in april of mei het geval kunnen zijn.

Merkel wil een harde houding aannemen ten aanzien van de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras. Ze zou een duel met hem willen vermijden, aldus de ingewijde. De twee zouden elkaar voor het eerst in multilateraal verband, op een Europese top, zien.

Merkel heeft al duidelijk laten verstaan tegen een kwijtschelding van Griekse schulden te zijn. Ook bij de Duitse bevolking is er grote weerstand tegen het kwijtschelden van Griekse schulden. Berlijn is wel bereid te praten over een verlenging van de looptijd van de Griekse schulden. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, zei maandagavond dat hij geen kwijtschelding van schulden meer wil.

Officieel wilde Merkel geen commentaar kwijt op het voorstel. “De Griekse regering is zijn positie nog aan het bepalen. Dat is begrijpelijk, als men weet dat de regering pas enkele dagen geleden is aangesteld. We wachten op hun aanbevelingen en dan zullen we praten”, zei de machtigste vrouw van Europa.

.

Nu in het nieuws