Juncker: ‘We gaan niet alles omgooien na de verkiezingen in Griekenland’

Jean-Claude Juncker Foto: EPA

Juncker: ‘We gaan niet alles omgooien na de verkiezingen in Griekenland’

Print

Er moet uiteraard rekening gehouden worden met de uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen, maar ‘we gaan niet alles omgooien omdat er een verkiezingsresultaat is geweest dat de enen wel bevalt en de anderen niet”. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker reageert zo voor het eerst op de ongerustheid die internationaal ontstaan is na de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland.

De nieuwe Griekse regering onder leiding van Syriza-voorman Alexis Tsipras wil komaf maken met het besparingsbeleid dat de voorbije jaren uitgevoerd werd en hoopt nieuwe onderhandelingen met de schuldeisers van Griekenland aan te knopen over de torenhoge staatsschuld van het land. In hun tweede week in de regeringsstoel ondernemen Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis een rondreis door Europa om hun (politieke) gesprekspartners te leren kennen. Die tournee brengt Tsipras woensdag naar Brussel, waar hij in de voormiddag een ontmoeting heeft met Commissievoorzitter Juncker en met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad.

In het Europees Parlement in Brussel blikte Juncker dinsdag vooruit op zijn gesprek met Tsipras. Het is waar, zei hij, “we moeten een aantal van onze politieke beleidslijnen hertekenen, waar we gaan niet alles omgooien omdat er een verkiezingsresultaat is geweest dat de enen wel bevalt en de anderen niet”.

Juncker herhaalde dat een besparingsbeleid geen doel op zich is en inderdaad tot ontsporingen kan leiden “die ongezond zijn en die de sociale samenhang in onze samenlevingen kunnen doen scheuren”. Volgens de Luxemburger moet er inderdaad geluisterd worden naar de Griekse kiezer die zich achter Syriza geschaard heeft, maar de nieuwe machthebbers moeten ook met de andere partijen rekening houden. “Er zijn nog andere publieke opinies, andere parlementaire overtuigingen.”

Voor een nieuw akkoord met zijn schuldeisers heeft Griekenland de steun nodig van alle 18 andere lidstaten van de eurozone. Verschillende van die landen, zoals Finland, Nederland, Duitsland en de Baltische staten zijn niet bereid de Grieken veel cadeaus te doen. Ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt verklaarde dinsdag dat ‘Griekenland de spelregels van de monetaire unie moet respecteren’. Anders zet je de essentie van de monetaire unie op het spel, zei de Belg. ‘Nu zomaar toegevingen aan Griekenland gaan doen, is niet aan de orde.’

.

Nu in het nieuws