© EPA

Jordaanse prins wil publiek debat met tegenkandidaten FIFA-voorzitterchap

De Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein roept op tot een publiek debat tussen de vier kandidaten om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat vertelde hij dinsdag tijdens de voorstelling van zijn kandidatuur in Londen.

‘Zo’n debat draagt bij tot de transparantie. Voor iedereen moet het duidelijk zijn waar elke kandidaat voor staat’, vertelde de Jordaanse prins, die het opneemt tegen uittredend FIFA-voorzitter en topfavoriet Sepp Blatter, ex-Gouden Bal Luis Figo en de Nederlandse bondspreses Michael van Praag.

Volgens Ali bin Al-Hussein, een van de huidige vicevoorzitters van de FIFA, moet er komaf worden gemaakt met wat hij de ‘cultuur van intimidatie’ binnen de wereldvoetbalbond noemt. ‘Het is in het verleden vaak gebeurd dat, wie uitkwam voor zijn mening, daar later werd voor afgestraft. Blatter is de voorzitter en hij is verantwoordelijk voor de gang van zaken. Ik heb respect voor zijn verdiensten, maar we kunnen niet zeggen dat er hervormd is. Hij had ook beloofd geen kandidaat meer te zijn, en dat is evenmin gebeurd. Ik geloof eerlijk gezegd dat het tijd is om de kans aan anderen te laten.’

De Jordaniër voegde eraan toe dat hij de steun geniet van zijn eigen land, Wit-Rusland, Malta, Engeland, de Verenigde Staten en Georgië.

De nieuwe FIFA-voorzitter wordt op 29 mei op een FIFA-congres in Zürich gekozen door de 209 landen die zijn aangesloten bij de FIFA. België steunt Michael van Praag.

Meer sportnieuws