Spetterende Parijs-Nice voorgesteld met klimtijdrit naar Col D'Èze

Vorig jaar won de Colombiaan Carlos Betancur (AG2R) Foto: r

Spetterende Parijs-Nice voorgesteld met klimtijdrit naar Col D'Èze

Print
In Versailles werd het parcours voor de 73e editie van Parijs-Nice voorgesteld. De 'Koers naar de Zon' kent dit jaar een moordend slot. In de voorlaatste etappe krijgen de renners maar liefst zes beklimmingen voorgeschoteld, op de slotdag staat een individuele klimtijdrit naar de Col d'Èze ingepland, net zoals in 2013. Toen won de Australiër Richie Porte.

Eerder al maakten de organisatoren bekend de rittenkoers op gang te trappen met een proloog. Daarna volgt een redelijk vlakke etappe van 192 kilometer tussen St-Rémy-lès-Chevreuse en Contres. Spek voor de bek van de sprinters dus.

Wielrennen op Sportwereld.be

Etappes twee tot vier lenen zich uitstekend voor een ontsnapping. De vierde rit is tevens ook de langste, met 208 kilometer. Tussen Varennes-Sur-Allier en Croix de Chaubouret liggen zomaar even acht hellingen, voornamelijk van derde en tweede categorie. De finishlijn ligt bergop op de Croix de Chaubouret, de eerste beklimming van eerste categorie in deze Parijs-Nice.

In etappe vijf moet het peloton de mythische Col de la République bedwingen, maar op de voorlaatste dag wordt het pas echt menens. In de koninginnenrit tussen Vence en Nice liggen zes taaie brokken, niet in het minst de Col de Vence, de Col de Saint-Roch en de Côte De Peille, waarna een afdaling volgt richting het mooie Nice.

De organisatie hield echter het beste voor de slotdag, met een individuele klimtijdrit richting de Col d'Èze. Met een maximumpercentage van 7% (gemiddeld 4.6%) zullen de klimmers hier serieus uit hun pijp mogen komen!

'De voorbije twee keren dat de Col d’Èze in het parcours opgenomen werd, pakte de winnaar daar ook de eindzege', verwees Christian Prudhomme, wielerdirecteur bij Amaury Sport Organisation (ASO), naar de zeges van de Australiër Richie Porte (2013) en de Brit Bradley Wiggins (2012).

Volledige programma:

8 maart: Proloog (Maurepas-Maurepas: 6,7 km)
9 maart: Rit 1 (St-Rémy-lès-Chevreuse - Contres: 192 km)
10 maart: Rit 2 (St-Aignan – St-Amand-Montrond: 172 km)
11 maart: Rit 3 (St-Amand-Montrond – St-Pourçain-sur-Sioule: 179 km)
12 maart: Rit 4 (Varennes-sur-Allier–Croix de Chaubouret: 204 km)
13 maart: Rit 5 (Saint Étienne-Rasteau: 192 km)
14 maart: Rit 6 (Vence-Nice: 181,5 km)
15 maart: Rit 7, klimtijdrit (Nice-Col d'Èze: 9,6 km)

Meer sportnieuws